Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Skripalovu matku (†92) zabil koronavirus, šlo to rychle. Poslední přání se jí nesplnilo

Autor: Darina Jíchová - 
8. ledna 2021
20:25

Matka bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (69), který byl v březnu roku 2018 v anglickém Salisbury s dcerou Julijou (36) otráven novičokem, podlehla koronaviru. Ruska Jelena Skripalová se dožila 92 let, jejím přáním bylo ještě před smrtí vidět syna, to se jí bohužel nesplnilo. Matka se synem se naposledy setkali v roce 2010, kdy Skripal opustil Rusko. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Skripal a jeho dcera Julija byli v roce 2018 otráveni v Salisbury. Rusko odmítá, že by stálo za útokem, a to přestože všechny důkazy včetně videozáznamů zachycující agenty ruské rozvědky GRU ve městě ukazují na jeho vinu. Skripal i Julija útok přežili, po týdnech se probrali z kómatu a od té doby pokračují v rekonvalescenci na utajeném místě. Podle posledních známých informací se Skripal stále ještě plně nezotavil.

Julija Skripalová dělá otcovi společnost, domů do Ruska se nevrátila. Jejich příbuzní, hlavně jeho matka Jelena a neteř Viktoria (48), se dožadovali toho, aby s ním mohli alespoň promluvit. Nicméně došlo jen ke krátkému telefonátu. „Zněli, jako by se loučili,“ okomentovala Viktoria, která žila se Skripalovou matkou a starala se o ni.

Koronavirus měl u Skripalové rychlý průběh

V Rusku stejně jako ve zbytku světa řádí koronavirus způsobující nemoc covid-19, nejohroženější skupinou jsou senioři. Jelena se nakazila minulý týden, nemoc u ní měla rychlý průběh a rodina oznámila, že koronaviru podlehla. Viktoria sdělila tisku, že její babička byla hospitalizovaná 30. prosince v nemocnici ve městě Jaroslavl.

Minulý týden se u Skripalovy matky objevily hlavní příznaky nemoci – vysoká horečka a problémy s dýcháním, po převozu do nemocnice dostala kyslík. Koronavirem se nakazila také Viktorie. Jeleně její syn velice chyběl, před smrtí podala řadu rozhovorů o rodinné situaci. „Chtěla bych ho znovu vidět, sevřít ho v náručí. Můj nejstarší syn je mrtvý, Sergej je jediné, co mi zbylo. Chtěla bych ho vidět, než umřu,“ řekla během jednoho interview.

Skripalovi se špatně dýchá, dcera má problémy s očima

Viktoria zdůraznila, že nikdo z rodiny není schopen se spojit se Skripalem nebo jeho dcerou. Odhalila však, že jim občas zavolá Julija, při posledním hovoru jí měla sdělit, že s otcem žijí pod dohledem lékařů. Skripala i skoro tři roky od otravy trápí obtíže s dýcháním, Julija se prý plně uzdravila, má pouze problémy s očima, špatně zaostřuje.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

abaron ( 9. ledna 2021 03:05 )

...úbohá máňička...až 92 let...slušní vojá­ci,po­licaj­ti,zdr­avot­níci a hasiči ani toľko . .. kto ho bude sledovať do 100 let? ako funguje bezpečnostný systém???

ANO_nam_bude_lip ( 8. ledna 2021 21:47 )

Ruští komunisté použili novičok, teď zase koronavir od čínských komunistů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa