Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zimnice, bolesti hlavy, únava: Jaké jsou vedlejší účinky po očkování proti koronaviru v ČR?

Autor: ula - 
9. ledna 2021
05:30

V Česku je podle webu Ministerstva zdravotnictví zatím očkováno přes 19 tisíc lidí. A Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ke čtvrtečnímu odpoledni evidoval 20 hlášení o nežádoucích účincích. Jak sdělila Blesk Zprávám ředitelka SÚKL Irena Storová, reakce se podobají stavu při viróze. V současné době je v Evropské unii shromážděno přes 3000 podezření na nežádoucí účinky. Podle bývalé šéfky Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA (FDA) Margaret Hamburgové nežádoucí účinky dokazují, že si tělo buduje proti viru imunitu.

„Po očkování jsem neměl žádné vedlejší účinky, jen jsem byl unavený a měl jsem teplotu 37,1, tak jsem si šel na hodinu lehnout,“ přiznal Andrej Babiš (ANO) na otázku, jak na něj zapůsobilo očkování proti covidu-19.  Premiér se nechal očkovat 27. 12. 2020 jako první člověk v Česku.

Vakcínu od společnosti Moderna dostal např. Anthony Fauci (80), americký lékař a imunolog a jedna z předních tváří boje s koronavirem v USA. „Asi den mě bolela ruka, jinak jsem žádný vedlejší účinek neměl,“ svěřil se Fauci televizi CNN s tím, že se cítil lépe než po vakcíně proti chřipce.

„Hlášení podezření na nežádoucí účinky všech léčivých přípravků registrovaných v EU jsou shromažďována v databázi EudraVigilance a jsou používána k průběžným podrobným hodnocením, v této databázi jsou nejen veškerá hlášení z EU, ale také hlášení závažných případů ze světa,“ řekla Blesk Zprávám ředitelka SÚKL Irena Storová.

V současné době je podle Storové v této databázi shromážděno přes 3000 hlášení podezření na nežádoucí účinky vakcíny Comirnaty, včetně hlášení z Česka, kterých bylo k datu 7. 1. dvacet.

Vedlejší účinky v Česku? Bolest hlavy, zvýšená teplota

Všechna hlášení, která obdrží SÚKL z Česka, jsou podrobně hodnocena.

„Až dosud jsou všechna tato hlášení v souladu s již známým bezpečnostním profilem vakcíny, tj. nejčastěji jsou hlášeny reakce typu “flu-like syndrome” (zimnice, bolest hlavy, bolest svalů a kloubů, zvýšená teplota, únava ap.), které trvají 1-5 dní, a také lokální reakce kolem místa aplikace vakcíny (bolest, zarudnutí či otok). V České republice nebyl hlášen žádný případ, který by byl extrémně závažný či vedl k ohrožení života,“ uvedla k vedlejším účinkům ředitelka SÚKL. 

Jak se vakcína sleduje?

Každý členský stát stejným způsobem podrobně sleduje a hodnotí svá hlášení, veškerá hlášení v databázi EudraVigilance podrobně sleduje Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a dva odpovědné členské státy. V případě, že by se kdekoliv objevil mimořádně závažný nežádoucí účinek, vedlo by to k zahájení společného evropského hodnocení.

„Navíc držitel rozhodnutí o registraci vakcíny Comirnaty má povinnost předkládat pravidelné měsíční zprávy o bezpečnosti, obsahující všechna data z hlášení, z odborné literatury či studií. Tyto zprávy budou společně hodnoceny v EMA (za účasti zástupců všech členských států). Totéž se bude týkat všech ostatních vakcín proti covid-19,“ upřesnila Storová.

„Bezpečnost vakcín proti covid-19 je velmi důsledně sledována a zajišťována společně pro celou EU, v případě zjištění nových nežádoucích účinků bude veřejnost informována a budou přijata opatření dle potřeby,“ uzavírá SÚKL.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

Tělo si buduje imunitu proti viru

Podle bývalé šéfky Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA (FDA) Margaret Hamburgové nežádoucí účinky dokazují, že si tělo buduje proti viru imunitu. Řekla to portálu CNBC.

„Reakce, které se po očkování objevují, jsou zcela běžné a navíc to znamená, že vakcína funguje a vaše tělo reaguje,“ komentuje vedlejší účinky odbornice.

„Pacienti hlásí většinou lokální otok v místě vpichu, pocit únavy, bolesti hlavy, bolesti paže, u procenta očkovaných se objevila zimnice a nízká horečka,“ uvedla Hamburgová. Závažnější vedlejší účinky se objevily u 10 až 15 % účastníků studie, kterým byly podány vakcíny Pfizer a Moderna.

Dvě závažné alergické reakce byly po podání první dávky vakcíny Pfizer hlášeny u dvou britských zdravotníků. Úřady tak doporučily, aby tedy nebyla vakcína zatím podávána těžkým alergikům.

symior ( 13. února 2021 12:15 )

Kto tieto píč..viny vymýšla...tieto príznaky som mal aj počas covidu,4 dni a zrazu to odišlo.... a očkovaný som nebol.

sakajeva ( 9. ledna 2021 09:11 )

Když jsem byla malá, očkovali nás proti TBC. Kdo neměl žádnou reakci, musel jít znovu. Žádná reakce znamenala, že člověk protilátky netvoří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa