Odstrojování stromu zajišťují dvě posádky elektromontérů městské firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP). „Nejdříve sundáme vánoční koule, hvězdy a špici, tedy asi 350 ozdob. Potom přijde na řadu šest kilometrů světelného řetězu. Práce potrvají dva až tři dny,“ uvedl generální ředitel THMP Tomáš Jílek.

Odvezen bude strom v pondělí 11. ledna. Osmnáctimetrový smrk bude nejdříve zavěšen na lano jeřábu, poté montéři uvolní kotvící lana a strom položí na zem. Kmen potom dřevorubec odvětví a rozdělí ho na přibližně čtyřmetrové klády, které poputují na pilu v Hostivaři, kde bude rozřezán na prkna. Dřevo bude vysychat v areálu školy na Jarově.

Nábytek pro seniory

Studenti z něj pak udělají nábytek. „V úvahu přicházejí například atypické skříně, noční stolky nebo zahradní lavičky,” popsal ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček. „Podobně chceme postupovat i v dalších letech - vánoční strom rádi využijeme k podobným prospěšným účelům jako letos,“ dodal primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Smrk o výšce 17,5 metru zdobilo šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě a čtyřicet světelných hvězd. Na vrcholu byla třímetrová špice. Strom byl přivezen ze středočeského Kamenného Přívozu a město ho koupilo za 10 000 korun od majitele tamní chaty.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený Aleš Brunclík

Fotogalerie
145 fotografií