Nová farnost, 451. v brněnské diecézi, musí mít podle zvyklostí a tradice i svůj vlastní svatostánek. Kostel Ducha svatého vyroste mezi paneláky a z dálky bude vypadat jako loď mířící z líšeňského kopce směrem do centra Brna.

Architekt Jan Soukup zasadil trojúhelníkovou loď do prázdného prostoru mezi paneláky, kousek od vyhlášené místní pivovarské hospody „U Ležouna“. Ta pak přestane být dominantou sídliště.

Stavět se začne letos

„Chtěli jsme, aby byl kostel středobodem prostoru. Orientačním majákem, který bude formovat tvář sídliště,“ řekl Soukup.

Stavba za 120 milionů korun má začít letos, první mše by se měla sloužit nejpozději v roce 2023.

Zvony nebudou ve věži, ale výrazně níže, aby se jejich zvuk tolik nenesl sídlištěm a nerušil lidi v panelácích. Hlahol zvonů totiž nevěřící kritizují.

Věřící se na kostel složí

Líšeň je po Lesné v krátké době druhým obřím brněnským sídlištěm, kde si věřící postaví svatostánek. Biskupství má pro novolíšeňský farní kostel zatím pohromadě 50 milionů korun, zbylých 70 milionů chce získat prostřednictvím své nadace a stejně jako v případě Lesné i z darů od věřících.

Na mše se chodí v Líšni do tělocvičny

Věřící se na sídlišti o 20 000 obyvatelích scházejí tři desítky let v bývalém kulturáku, který se časem proměnil v Salesiánské středisko mládeže. Dnes poskytuje služby více než tisícovce dětí. Zároveň se tam utvořilo mladé společenství asi tří stovek křesťanů, kteří se scházejí k nedělním bohoslužbám v tělocvičně.

VIDEO: Zhruba před rokem brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal zvony nového kostela bl. Marie Restituty v Brně-Lesné. 

Video
Video se připravuje ...

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal zvony nového kostela bl. Marie Restituty v Brně-Lesné.  Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
6 fotografií