Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přeplněná Sněžka nejen turisty? Co si přinesete, si taky odneste, upozorňuje Agrární komora

Autor: VaB - 
11. ledna 2021
18:53

Sníh, krásné počasí a výhled přilákal na Sněžku stovky lidí. Problém je ale s tím, že spousta z nich si do chráněné oblasti něco přinese, ale už neodnese. Jde o odpadky. Nešvarů je ale víc. Agrární komora ČR prosí o ohleduplnost.

Fotografie přeplněných sjezdovek, ucpaných příjezdových cest k nim a další podobné věci jsme už viděli. Problém není jen v nedodržování vládních nařízení, ale také v tom, že se v těchto krásných a chráněných oblastech objevují jiné nešvary. 

Spousta z návštěvníků si s sebou přinese nějakou svačinu. Jenže obaly od nich už si zase neodnesou. Například jako na Sněžce. „Přátelé, nejsme sice strážci KRNAP, ale pokud se pohybujete někde na Sněžce, ale i kdekoliv v přírodě, dovolíme si připomenout základní pravidlo: Co si přinesete, to si taky i odneste! Příroda není odpadkový koš,“ píšou zástupci Agrární komory České republiky na facebooku. 

Odpadky to nekončí, problém je i s tím, kde výletníci parkují. „Parkujte na vyhrazených místech a také se nepohybujte mimo vyznačené trasy. Nejde o žádnou „buzeraci“ ze strany strážců parků,“ dodávají. Nechybí ani fotografie návštěvníků za plotem či značkami „zákaz vstupu“. Často může jít i o dost nebezpečný hazard! 

Turistů je už tak moc, že strážci Krkonošského národního parku nedokážou pohlídat každého z nich. „Bohužel extrémní zátěž turistů a nedodržování zákazu vstupu už některé přírodní lokality našich nejcennějších hor nejsou schopny zvládnout. UŽÍVEJTE V PŘÍRODĚ - S ROZUMEM A V POHODĚ,“ zakončují. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání