Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdecimovanou část Chorvatska zasáhlo další zemětřesení. Hasiči prohledávají trosky

Aktualizováno -
6. ledna 2021
20:37
Autor: ČTK, mav - 
6. ledna 2021
19:22

Oblast Chorvatska asi 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, kterou minulý týden postihlo ničivé zemětřesení, dnes zasáhl další silnější následný otřes s intenzitou kolem pátého stupně. Informovaly o tom evropské seismologické úřady. Zprávy o případných nových škodách ani obětech zatím nejsou.

Odhady síly otřesu se zatím rozcházejí. Chorvatská seismologická služba podle chorvatské televize HRT uvádí, že šlo o záchvěv, který v 18:01 udeřil s intenzitou pátého stupně. Epicentrum se nacházelo blízko města Petrinja, které minulý týden zemětřesení o síle 6,4 stupně z valné části srovnalo se zemí.

„Už jsme varovali, že po silném zemětřesení přes šest stupňů je realistické očekávat další slabší otřesy, a to i několik měsíců,“ řekl televizi N1 seismolog Krešimir Kuk. „Napřed se musí zajistit už poškozené stavby, i při menších otřesech teď budou rizikem.“

„Hasiči v Sisaku chodí po ulicích a kontrolují, zda jsou nové škody,“ informuje z místa reportér Večernjiho listu. „Doprava funguje bez přerušení.“

Evropské seizmologické centrum EMSC odhadlo sílu dnešního otřesu na 5,5 stupně. Německé geofyzikální centrum GFZ nejprve sdělilo, že záchvěv měl intenzitu 5,5 stupně, nicméně později svůj odhad snížilo na 4,8 stupně.

„Jeli jsme v Petrinji autem a najednou kolega říká, co to je? Píchli jsme kolo? Tak jsme vystoupili a najednou slyšíme praskání a vidíme, jak se boří dům,“ popsala Večernjimu listu Nada Finderleová.

Zemětřesení, které postihlo 29. prosince kromě Petrinje i blízká města Sisak a Glina a obce v jejich okolí, způsobilo značné materiální škody a bezprostředně si vyžádalo sedm lidských obětí. Osmou obětí se stal dobrovolný záchranář, který podle médií v následujících dnech spadl ze střechy jednoho z poničených domů.

Jako za války

„Nebezpečí číhá za každým domem, tahle rána přináší novou paranoidní situaci, beznadějnou situaci. Musíme pryč,“ řekl serveru 24sata starosta Petrinje Darinko Dumbović s tím, že je potřeba město evakuovat.

Ne všude však s evakuací souhlasí. „Své domovy jsme neopustili za války, neopustíme je ani teď,“ svěřila se Večernjimu listu Marijana Rašnjaková ze Strašniku. Roku 1991 jí z domu zbyl jen sklep, teď na tom je podobně. S bratrem, sestrou a šesti sousedy teď přespává ve stanu. „Stále žijeme ve strachu z otřesů, lidé drží celou noc hlídky kvůli zlodějům. A máme zvířata, o která se musíme postarat,“ vysvětluje, proč neodešla do organizovaného náhradního ubytování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi