Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nákaza pacientů přímo v nemocnici? Při příjmu se testují, zabránit jí ale nejde, zní z nemocnic

Autor: ČTK - 
6. ledna 2021
16:40

Nákaze pacientů koronavirem přímo v nemocnicích nejde podle zástupců nemocnic zcela zabránit. Většinou se lidé přijímaní k hospitalizaci testují, můžou ale být nakažení krátce, což test neukáže. Zdravotníci ke všem pacientům nosí ochranné pomůcky, zejména respirátory FFP2, a používají dezinfekci. Pravidelné testování zdravotníků ale běžné není, přistupuje se k němu až při příznacích nebo po kontaktu s nakaženým. Vyplývá to z ankety ČTK v pražských nemocnicích. Nemocnice musely před koncem roku znovu omezit zbytnou péči, přijímat mohou jen pacienty, u nichž hospitalizaci nelze odložit.

„Nákazy pacientů přímo v nemocnici nelze jednoznačně prokázat, ale tyto případy jsou reálně možné, neboť nedisponujeme všude jednolůžkovými pokoji či boxovým systémem lůžek,“ sdělila vedoucí hygieny, epidemiologie a centrální sterilizace Fakultní nemocnice Bulovka Hana Bláhová.

Podle ní nemocnice pečlivě odděluje pozitivní pacienty, pacienty s podezřením na covid-19 a negativní. Přijímání pacienti se testují podle rozhodnutí ošetřujícího lékaře nebo vedení klinik.

Všechny přijímané pacienty testují například Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice Motol, Fakultní Thomayerova nemocnice v Krči nebo Nemocnice Na Homolce. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze podle mluvčí Marie Heřmánkové testuje všechny pacienty přijímané na urgentním příjmu.

Na Homolce

S jistotou ale nelze nákazu v nemocnici vyloučit ani testem. „Vzhledem k masivnímu komunitnímu šíření nelze stoprocentně zabránit výskytu infekce, pokud pacient přichází do nemocnice v inkubačním okně. V tomto časovém úseku nelze nákazu detekovat ani PCR testem, který provádíme rutinně u všech pacientů přijímaných k hospitalizaci,“ uvedla mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová. Homolka má také podle ní vyčleněný speciální tým, který se zabývá zaváděním a kontrolou epidemiologických opatření, jako jsou dezinfekce, úklid nebo používání osobních ochranných pomůcek.

ÚVN

V Ústřední vojenské nemocnici podle mluvčí Jitky Zinke testují všechny přijímané včetně urgentních pacientů testem PCR a k minimalizaci nákazy zavedli karanténní lůžka, kde jsou pacienti testováni dvakrát v rozmezí tří dnů. Přesto v několika málo případech nákazu přímo v nemocnici zaznamenali.

Thomayerova nemocnice

Thomayerova nemocnice podle mluvčího Petra Sulka testuje hospitalizované antigenními testy. Pokud se později příznaky objeví, test se opakuje a testují se i lidé, kteří jsou s ním v kontaktu. „Pokud je infekce potvrzena, je nemocný izolován od ostatních pacientů, a to samé se týká i všech ostatních v případě jejich pozitivity. V případě naší nemocnice občas dochází k těmto případům a pokud nastanou, jsou okamžitě přijata příslušná opatření,“ dodal Sulek.

Na Františku

Všechny přijaté pacienty testuje podle mluvčí Lucie Krausové také městská Nemocnice Na Františku. „Pacienti s akutními problémy jsou až do vyhodnocení testu preventivně umisťováni na izolační pokoje,“ uvedla.

Video  Blatný o očkování Čechů: Jsme připraveni dobře. A zdraví mladí lidé si na vakcínu počkají nejspíše do léta 2021.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

paralenka ( 6. ledna 2021 19:32 )

To je mi líto, zvlášť proto,že u vás to zanechalo bohužel následky. Ale prý se to časem spraví a zase se budete vyjadřovat srozumitelně. Takhle mám problém rozluštit výrazy "xele idd", nebo "disel". Tak hodně štěstí. Potenciální "pacoska" doufající, že nebude nikdy přistupovat ke svým klientům, tedy dětem, s takovým despektem jako vy!

Covid_19 ( 6. ledna 2021 19:12 )

ono to funguje i obráceně, kdy propuštěný pacient z nemocnice nakazí rodinu nebo domov seniorů

levandulova ( 6. ledna 2021 17:45 )

Prijd nam to ukazat, jak se to dela!

levandulova ( 6. ledna 2021 17:45 )

No to jste objevili Ameriku! Nam se nakazilo od jednoho pozitivniho pacose xele idd vc.personalu. Na prijmu se udelal ster, ale nez disel vysledek, nakazil kdekoho. A ani respiratory personalu nepomohly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa