Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bělobrádek: Babiš je nemehlo, covid lidi podceňují. A kvůli nemoci mě mají za opilce

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. ledna 2021
05:02

„Oslavil“ 20 let s roztroušenou sklerózou. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Blesk Zprávám řekl: „Občas zakopávám, padají mi věci z ruky, mívám i pověst u lidí, že chodím od rána nalitý, protože se občas zamotám.“ V politice však nohu z plynu nesundal. Je poslancem i náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje, který nyní trápí to, že nemocnice přestávají stíhat nový příval pacientů s covidem. Bělobrádek varuje, že lidé si neuvědomují vážnost situace. A zkritizoval i premiéra Andreje Babiše (ANO), kterého označil za diletanta a nemehlo.

2. ledna Pavel Bělobrádek „oslavil“ 20 let s roztroušenou sklerózou a na sociálních sítích pobavil. „Zatracená skleróza. Jsem zase zapomněl na výročí. Tentokrát dokonce kulaté. Od 2.1. to s roztroušenou sklerózou táhneme už dvacet let,“ napsal na facebooku.

Bělobrádek: Zakopávám, padám, mám problém s myčkou

Pro Blesk Zprávy pak prozradil, jak na tom momentálně je. „Já bych řekl, že jsme si na sebe zvykli. Léčba významně snižuje ten průběh, to zhoršování, ale samozřejmě k určitému dochází,“ uvedl. 

„Občas zakopávám, občas se zamotám, takže mívám i pověst u lidí, že chodím už od rána nalitý, protože se prostě občas zamotám. Občas i upadnu, zakopávám do schodů. Je to poměrně nepříjemné, ale to k tomu patří. Někdy, když jdu nějakou delší trať, tak si beru trekingové hole. Jsou tam i další některé, ne tolik viditelné potíže, život mi to samozřejmě komplikuje, padají mi klíče, mobil z rukou, jemná motorika je horší. I nandavání a vyndavání z myčky občas dopadne zničením něčeho doma. Ale já si nestěžuji,“ popisuje Bělobrádek, který omezil i domácí kutilství, ale během koronakrize ho potěšilo, že zvládl prořezat sám celou zahradu.

Na podzim chce znovu kandidovat

Co se politiky týče, na plynu neubral, i když v čele lidovců skončil už před časem. Zůstal však poslancem, nově je navíc i náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje. A do Sněmovny chce na podzim kandidovat opět.

„Zatím tu ambici mám. Pozor, vtip: Jsem zklamán, že jsme museli odložit sjezd, kdy jsem samozřejmě nechal ty mladé, ať si to dva roky zkusí a pak bych to zase přebral zpátky. Přesunutí se do krajské politiky je svým způsobem logické. Je pravda, že to spojení s poslaneckým mandátem dává i v mnohém sílu krajskému zastupiteli. Třeba teď jsme rozhodovali o daňovém balíčku, který pro kraj znamená, jestli dostane, nebo nedostane přes 400 milionů korun, což je zásadní částka,“ říká někdejší vicepremiér.

Manželka zdravotní sestrou, bratr lékařem

Je tam i přímým svědkem potíží, které pandemie covid-19 přináší v Královéhradeckém kraji, kde se nemocnice plní nakaženými pacienty a tenhle nárůst přestávají zvládat.

Covidová situace v nemocnicích se přitom dotýká přímo i Bělobrádkovy rodiny. Jeho manželka je přitom zdravotní sestrou - stejně jako jeho švagrová. Bělobrádkův bratr je pak lékařem.

„Já si myslím, že spousta lidí ještě teď nepochopila, jak vážná je situace. Spousta lidí se nechová zodpovědně, roušky nosí pod nosem, protože se jim sice špatně dýchá, ale na druhou stranu pak se nemůžeme divit, že se ta nákaza šíří dál a dál. Někteří lidé dál nerespektují zásady, třeba málokoho vidíte, jak si skutečně před vstupem do supermarketu dezinfikuje ruce,“ vzkázal Bělobrádek.

„Ten problém přitom přišel přesně, jak byl předpokládán. Nejde o to, že by nám umřela polovina populace, to nehrozí, ale jde o to, že ti těžcí covidoví pacienti zahltí celý systém a tím se odkládají i důležité operace. Samozřejmě pokud jsou vyřazeni i zdravotníci, tak chybějí a to je vidět i na tom vytížení personálu, který dělá, co může, nějakou dobu může jet na 150 procent, ale nejde to měsíce. Tam zákonitě pak dojde ke zhroucení,“ varuje Bělobrádek.

V Královéhradeckém kraji si již museli vypomoci i s lůžky mimo kraj a doufají, že se situace nebude dál výrazně zhoršovat, aby se vše dalo zvládnout.

Video  Pavel Bělobrádek v roce 2019: Kvůli roztroušené skleróze jsem se dal na politiku  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Nadějí ve svízelné situaci je očkování. Pacientům s roztroušenou sklerózou obecně není očkování příliš doporučováno. Záleží však případ od případu.

A to je i případ Bělobrádka. „Předpokládám, že je to otázka několika měsíců, kdy by na mě přišla řada, nicméně už před lety mi bylo doporučeno, že při této diagnóze, kde dochází k imunomodulaci a imunosupresi, má být očkování jen ve velmi výjimečných případech. Já jsem se třeba nechal přeočkovat proti tetanu, protože to při mém zaměstnání hrozilo (veterinář - pozn. red.). Já to se svým lékařem zkonzultuji, a pokud mi dá zelenou, tak se určitě očkovat nechám, pokud mi to doporučeno nebude, protože u roztroušené sklerózy hrozí určité kontraindikace, očkovat se nedám. Ale k vakcínám mám určitě důvěru,“ vzkázal Bělobrádek.

Babiš prý nedokáže řídit ani koloběžku

Tíha očkování leží právě na jednotlivých krajích, byť hlavním koordinátorem je sám premiér Andrej Babiš (ANO), který nakonec neobsadil pozici vládního zmocněnce pro očkování a stal se jím sám.

Tento postup však Bělobrádek kritizuje. „Jsem přesvědčen, že pan Babiš by se měl věnovat tomu, čemu rozumí, a nezasahovat tam, čemu vůbec nerozumí, v čem je skutečně laik a v některých případech i diletant. Jsem přesvědčen, že by to měli vzít do rukou profesionálové,“ míní Bělobrádek, který sdílel v průběhu podzimní koronakrize na své síti foto Babiše v bílém plášti se stetoskopem.

„Příprava na očkování není moc dobrá, vidíme, že v některých zemích je organizace daleko lepší,“ podotkl Bělobrádek.

Premiér podle něj podcenil i přípravy na druhou vlnu. „Zachoval se skutečně nezodpovědně jako diletant, dokonce odborníkům, kteří tomu rozumí, do toho mluví, skáče jim do řeči, koriguje je a myslím si, že jim spíše hází klacky pod nohy, jak chce u všeho být a překáží tomu, aby se skutečně dělalo, co je potřeba. Tady už dávno měly být některé věci připraveny a já jsem přesvědčen, že role pana Babiše je v tom, že jako nějaké nemehlo tam překáží,“ rýpl si do premiéra muž, který s ním byl v minulé koaliční vládě.

„Pan Babiš chce být tím, kdo potom nad tím slavně zvítězí, zatím se to ale moc nedaří. Bylo by lepší, kdyby skutečně řídil vládu a nemluvil do všeho a nebyl vrchním koordinátorem očkování. Což je stejně směšné, protože on nedokáže ve veřejné správě řídit ani koloběžku, možná umí řídit své firmy, ale firma a veřejná správa je něco jiného. Měl by se držet svého kopyta, protože to ohrožuje životy i ekonomiku celé republiky,“ dodal ve své kritice Bělobrádek.

PES chcípl?

Bělobrádkovi se přitom nelíbí ani úpravy protiepidemického systému PES. „Dělají se spíše populistické zásady kvůli tomu, aby lidi neřekli, než to, co je skutečně potřeba,“ míní.

Právě Bělobrádek přitom v roce 2017 vzbudil emoce, když reagoval na ženu, která oplakávala svého psa a napsala o něm, že umřel. „Neumřel. Umírají pouze lidé. Zvířata uhynou, pojdou, chcípnou (u nich to nemá vulgární podtext), padnou, zhasnou, jsou zabita, poražena,“ napsal na facebooku tehdy coby šéf lidovců. „Jí samotné to nevadilo, ale chytli se toho jiní. Já musím trvat na svém odborném názvosloví, proti tomuhle se za starých dob na středních školách velmi výrazně ohrazovalo, já sám jsem zažil, že pan docent studenta, který tohle řekl, výrazně pokáral, protože zvířata uhynou, nikoli, že umřou,“ vzpomíná dnes Bělobrádek.

O tom, že PES „nechcípl“, mluvil nyní na vládní tiskovce i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Systém má přitom být v novém roce nově propočítáván a měnit se mají i tabulky, co se v jednotlivých stupních smí a nesmí. Tedy s výjimkou 5. stupně, který v ČR panuje nyní a který se podle ministra Jana Blatného (za ANO) příliš měnit nemá.

Jak velkou důvěru Bělobrádek v aktuálního „psa“ a jeho úpravy má? „Připomíná mi etický problém hnutí ANO, který obsahoval, že je-li někdo trestně stíhán, nebo obviněn z trestného činu, tak okamžitě odchází ze své funkce. Protože se to týkalo jejich předsedy, tak to z toho etického kodexu zmizelo. Přijde mi, že úplně stejně účelově byl vytvořen systém, který měl svoji vnitřní logiku, který měl svoje pravidla, ale když se to přestalo hodit, tak se předělává, aby to vyhovovalo. Samozřejmě u jakéhokoliv systému, když přijde do praxe, se může ukázat, že je třeba nějak upravit. Ale já se jen obávám, aby nebyl upravován podle PR pana Babiše, než podle toho, co je potřeba, abychom tu pandemii zvládli,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Rady nemocným

Za 20 let s nemocí je přitom Bělobrádek aktivní i co se týče pomoci lidem, které nově stihla diagnóza roztroušené sklerózy, nebo kteří mají z tohoto důvodu obavu o své blízké.

„Dělám takovou osvětově poradní činnost, lidé někdy mají větší důvěru k lidem, které znají z TV obrazovky. Půjčuji, distribuuji materiály, přesvědčuji lidi, že je potřeba důvěřovat lékařům, odborníkům. I oni se někdy samozřejmě mohou splést, ale není dobré spoléhat na to, že uděláte nějaký konkrétní čin a ono to zázrakem zmizí. Může pak dojít k deziluzi i poškození zdraví. Jak to bylo: Federální ústředna pátrá? Já radím, informuji, ale nepátrám,“ poznamenává s úsměvem Bělobrádek.

Video  Blatný o očkování Čechů: Jsme připraveni dobře. A zdraví mladí lidé si na vakcínu počkají nejspíše do léta 2021  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

yaaro ( 9. ledna 2021 07:40 )

Pro mne kdokoliv kdo se paktuje se sudeťáky je vlastizrádce a podle toho by se s ním mělo jednat.

assa18 opavska ( 7. ledna 2021 17:38 )

srandisto

assa18 opavska ( 7. ledna 2021 17:36 )

lesano, ty jsi takový z.me.tek už jsem ti to říkala včera. Kdyby bylo víc takových pracovitých babisu,tak si dneska ani neprdne.m.

e.lesanova ( 7. ledna 2021 15:54 )

Bělobrádek je nemocný i jinak...nevynechá jedinou příležitost, aby si "nekrafnul" proti Babišovi...takový politický zoufalec...Kdyby bylo víc takových pracovitých "Babišů", tak můžeme s klidem vyházet polovinu politiků od koryt, kteří dělají jen stafáž za velké peníze...včetně trapného Bělobrádka

oltec ( 7. ledna 2021 13:12 )

nemá pravdu protože lidé jsou neukáznění a roznáší to sami mezi sebou tak že současná pandemie je vina neukázněných lidí a potom se to svádí na Babiše

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa