Celá kauza ohledně podvodníka a zloděje se začala podle obžaloby zaplétat od 13. září 2006, kdy si Petr S., jenž pracoval jako truhlář, podal žádost u ČSSZ na invalidní důvod, jelikož mu měla být diagnostikovaná těžká mentální retardace a IQ 35. „K důchodu mu byla přiznána částka přes milion korun, ačkoliv uvedené neodpovídalo skutečnosti,“ uvedl u pondělního soudu soudce Alexander Sotolář.

„9. července 2008 si pak obžalovaný podal u úřadu práce žádost o příspěvek na péči, protože se o něj musela starat jeho matka. Z toho důvodu mu bylo neoprávněně vyplaceno 720 tisíc korun, pokračoval na úvod soudce. O čtyři roky později obdržel dalších 17 tisíc korun v rámci příspěvku na mobilitu. „Zdravotním postižením netrpěl, tudíž na tyto částky neměl nárok.“ Celkem od státu neoprávněně pobral přes dva miliony korun.

Dokázal přesvědčit několik lékařů, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a že má IQ 35. Dále mu byla diagnostikována oligofrenie a imbecilita s nepříznivou prognózou, která vyžaduje trvalou péči,“ popsal dříve Blesku policejní mluvčí Jan Daněk.

„Mlsný“ lupič

Petr S. byl v loňském roce odsouzen Obvodním soudem pro Prahu 10 ke čtyřem letům odnětí svobody do věznice s ostrahou za podvod a krádeže. Ty mu v konečném verdiktu uškodily, stejně jako jeho ne úplně malá trestní minulost.

„Soud 1. stupně zohlednil, že byl soudně pětkrát trestán a to včetně nepodmíněného trestu odnětí svobody za majetkovou a drogovou činnost,“ uvedl dále Sotolář.

V obchodech navíc opakovaně kradl sladké. Podle soudce v minulosti ukradl 747 tabulek Studentské pečeti, přičemž dalších 34 čokolád ukradl naposledy předloni. U obvodního soudu se ke krádežím doznal, k otázkám proč podvedl stát na dávkách se odmítl vyjádřit. Znalci tehdy během přelíčení uvedli, že Petr S. svůj stav pouze simuloval, a že se nejedná o těžce retardovaného jedince.

Nevěděl co dělá?

Zatímco státní zástupce se u odvolacího soudu domáhal vyššího trestu, obhájce Petra S. mínil, že čtyřletý trest ve věznici s ostrahou je pro obžalovaného příliš přísný. Uvedl, že disponuje znaleckým posudkem, z něhož vyplývá, že jistý stupeň mentální retardace u jeho klienta skutečně je. „Soud prvního stupně se zaměřil pouze na vyvrácení faktu, zda je či není retardovaný,“ uvedl.

Nebyl objektivně zjištěn pravý stav věci, a to v takové míře, aby bylo možné o obžalovaném rozhodnout,“ vypověděl obhájce. „Máme za to, že státní orgány nepostupovali správně a řádně. Rozsudek svědčí o přísnosti trestu. Ten by měl být uložen na nižší trestní hranici.“

„Je také nutné zmínit, že obžalovaný nebyl tím, kdo si podvody vymyslel, kdo by vypracoval dokumenty, kdo by je vůbec četl a rozuměl jim. Obžalovaný by nebyl schopen schopen takto vyjádřit své myšlenky a podat tak sofistikovanou žádost,“ dodal dále. U prvoinstančního soudu zaznělo, že Petr S. totiž neumí ani číst, a že mu s jídlem musí pomáhat matka. Obžalovaný přitom zdárně dokončil autoškolu, na což tehdy soudce také poukázal.

Verdikt se měnit nebude

Předsedkyně soudu Felicie Hrušková po pečlivém zvážení nakonec obžalovanému muži původní trest potvrdila. „Přezkoumávali jsme odvolání státního zástupce, a dospěli jsme k závěru, že není důvodné. Z toho důvodu jsme toto odvolání zamítli,“ řekla s tím, že odvoláním obhajoby se soud zabývat nebude, protože bylo podáno pozdě. Odsouzený podvodník si tak své čtyři roky má odsedět.

Fotogalerie
19 fotografií