Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skandální odhalení médií: Královnu Alžbětu II. špehoval český agent!

Autor: chal - 
9. ledna 2021
06:19

V průběhu studené války proti sobě východní a západní blok bojovaly především prostřednictvím tajných agentů vysazených v zahraničí. Jedním z nich byl i Bohumil Karkán, který na začátku 70. let působil na československé ambasádě v Londýně. Během jeho tříletého angažmá ve Velké Británii se mu podařilo dostat do úzkého kontaktu se švagrem královny Alžběty II. Lordem Snowdenem.

Studená válka mezi západním demokratickým světem a východním komunistickým blokem probíhala prakticky celou druhou polovinu dvacátého století. Nešlo o válku v pravém slova smyslu, roli vojáků na bitevním poli převzali špioni, kteří v utajení operovali na území znepřátelených mocností.

Stranou nezůstali ani českoslovenští agenti, mezi nimi například legendární špion Karel Köcher, kterému se jako zřejmě jedinému zahraničnímu agentovi v historii podařilo infiltrovat americkou zpravodajskou službu CIA, ve které získal místo v roce 1973.

Köcherův příběh je veřejnosti dobře známý, rozhodně ale nejde o jediného československého agenta, kterému se povedlo infiltrovat špičky západních mocností. Podle nově zveřejněných dokumentů se český agent Bohumil Karkán, krycí jméno Krupský, v sedmdesátých letech dostal do úzkého kontaktu s britskou královskou rodinou!

Na případ komunistického špiona v blízkosti princezny Margaret, mladší sestry královny Alžběty II., nyní upozornil deník The Sun. Karkán podle Ústavu pro studium totalitních režimů v letech 1971-1974 působil na Československé ambasádě v Londýně. Na začátku dekády se také sešel s manželem princezny Margaret Lordem Snowdenem v Kensingtonském paláci, kde pár bydlel.

Podle deníku The Sun Krupský se Snowdenem zřejmě probírali plánovanou cestu prince Philipa a princezny Anny do Sovětského svazu. Návštěva, která se uskutečnila v roce 1973, měla za cíl zlepšit vztahy mezi Sovětským svazem a Velkou Británií.

Kromě toho se ale bavili i o Snowdenově zálibě ve fotografování. Člen královské rodiny v šedesátých a sedmdesátých letech Československo několikrát navštívil, pořídil tam mnoho fotografií a některé z nich chtěl v Československu vystavit. Možnost uspořádání výstavy projednával právě s Krupským, píše The Sun.

Deník ovšem upozorňuje, že se Lord Snowden zřejmě nedopustil ničeho nezákonného a rozhodně neměl v plánu jakýmkoliv způsobem zradit svou vlast. Karkán své nadřízené informoval o schůzce s Lordem Snowdenem s tím, že na ní panovala přátelská atmosféra, která připravila půdu pro další kontakty.

Video  Princezna Margaret: Rebelka, která šňupala kokain s Nicholsonem a podváděla svého muže  - BPŽ/Karel Dlabač
Video se připravuje ...

villon ( 9. ledna 2021 07:50 )

Královský pitchus si mylsel, že v komoušským balíkově všichni padnou na zadek z jeho fotek (v normálním světě neměl šanci na výstavu ani se svou protekcí), a tak naletel špionovi. Celkem klasika v téhle rodině.

Zobrazit celou diskusi