Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Musk: Řidičák nikomu neberu, ale autopilot jezdí desetkrát líp. A proč půjde do nájmu?

Autor: Business Insider, mav - 
6. ledna 2021
10:05

Automobilka Tesla Elona Muska už způsobila revoluci na trhu elektromobilů a katapultovala ho na pozici druhého nejbohatšího člověka planety. Teď se chystá úplně vynechat řidiče. Technicky to prý zvládne už letos, záležet bude na povolení od úřadů. „Cestou do práce vůbec na řízení nesahám,“ řekl v rozhovoru pro Business Insider. Proč se druhý nejbohatší člověk světa zbavuje majetků a přespává v kanceláři? A kdy poletí do vesmíru? To vše se dočtete ve výňatku z rozsáhlého interview, který přináší Světová edice Blesk Zpráv.

Před pár lety se vás ptali, kdy bude povoleno automatické řízení. Odpověděl jste, že vás nezajímá povolení automatického řízení, ale kdy se zakáže řídit lidským bytostem.

Rád bych to vyjasnil. Rozhodně nikomu nechci brát volant. Jen říkám, že jsem si docela jistý, že automatické řízení bude daleko bezpečnější než lidský řidič. Asi tak desetkrát. To znamená, že zřejmě stoupne standard pro řidičská oprávnění. Dnes je docela snadné dostat řidičský průkaz, protože lidé auta potřebují. Jenže je často nabourají, z různých důvodů, třeba jsou opilí nebo nepozorní, píšou SMS. V budoucnu, když bude autonomie desetkrát bezpečnější než lidské řízení, bude daleko přísnější standard na to, abyste své auto mohli sami řídit.

Kdy přijde pátý stupeň autonomie, totální autopilot?

Jsem silně přesvědčený, že Tesla bude mít pátou úroveň tento rok. Na 100 %. Ve své tesle mám alfa verzi nejnovějšího softwaru autonomního řízení. Častokrát jezdím složitou sérií křižovatek a úzkých silnic, aniž se vůbec dotknu řízení. Celou cestu do práce a zpátky.

Vy to zvládnete, ale kdy to bude povoleno?

To není v mé moci. V USA, aspoň v některých státech, to půjde docela rychle. Některé země to schválí velmi rychle, asi například Norsko, jak řekli. Nejvíc obtíží máme v Evropské unii, je to velká výzva.

Nedávno jste řekl, že vás majetek jen tíží, proto se chcete svých majetků zbavit a začal jste je prodávat. Je to skutečně tak?

Prodal jsem svůj dům v Los Angeles, koupil ho nějaký chlapík z Číny. A prodáváme i další domy. Půjdu zřejmě někam do nájmu.

Proč to ale děláte? Je to moc závazků, omezuje to vaši svobodu? Jste považován za druhého nejbohatšího člověka na světě.

Vlastně nemám prakticky žádný majetek s peněžní hodnotou, kromě akcií firem. Když je v práci fofr, radši spím v zasedačce v továrně nebo v kanceláři. Akorát pro děti bydlení potřebuji, asi si něco pronajmu. Ale já moc místa nepotřebuji.

Žádná sbírka umění, žádná auta, nemovitosti ani jiné věci, které si obvykle pojíme s boháči. Věříte, že zbavit se toho vás osvobozuje?

V podstatě ano. Můj majetek jsou jen akcie Tesly a SpaceX. Pokud zkrachují, já zkrachuji také, ze 100 %. Myslím, že pro lidstvo je důležité začít cestovat vesmírem a osídlit další planety. Postavit město na Marsu bude vyžadovat spoustu zdrojů, chci k tomu přispět, jak to jen půjde. Takže potřebuji spoustu kapitálu.

Kdy uvidíme prvního člověka na Marsu?

Nejspíš za šest let, možná už čtyři roky.

Kdy do vesmíru poletíte vy?

Asi za dva či tři roky.

Proč chcete být pohřben na Marsu?

Když už někde máte být pohřben, bylo by cool narodit se na Zemi a umřít na Marsu – jen ne při přistání.

Celý rozhovor je k dispozici na webu Business Insideru, případně v němčině na Welt.de.

Video Tesla Model 3: Auto, které prdí, hraje hry a samo popojíždí - Auto.cz
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi