Kolem dění v klinice se v posledních letech vedly bouřlivé debaty. Týkaly se hlavně Autonomního centra Klinika, které tu aktivisté v roce 2014 založili. Dům byl opuštěný od roku 2009 a před aktivisty ho obývali bezdomovci a narkomani.

Squatteři z autonomního centra tu provozovali různé komunitní prostory jako prádelnu, knihovnu nebo koncerty. Nějakou dobu tu byli nelegálně, policie je také vyvedla ven. Nakonec ale po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) pak v 2015 stát budovu nabídl aktivistům na rok k bezplatné výpůjčce.

Vystěhoval je exekutor

Počátkem března 2016 centru ale vypršel nájem a i přes různé protesty museli aktivisté z centra pryč. Jejich činnost ukončilo nakonec až ne zrovna pokojné vyklizení prostor exekutorem. SŽ v roce 2019 začala s rekonstrukcí, přišla také s plány na nové využití prostor. Více než polovina plochy budovy by měla podle představ SŽ sloužit jako ordinace lékařů a také jako prostory pro dětské centrum.

Video
Video se připravuje ...

Situace na klinice se vyostřila. David Zima

Prostory nikdo nechce

Rekonstrukce se chýlí ke konci, zatím to ale nevypadá, že by se hned nastěhovali noví nájemníci. V červnu minulého roku začalo první kolo veřejné soutěže, nikdo ze zájemců se ale nedostavil, ani neposlal přihlášku a ani do dalších dvou kol nikdo minimálně o pronájem ordinací zájem neprojevil.

„První veřejná soutěž na veřejné občanské vybavení stále probíhá a v rámci veřejné soutěže na ordinace se nikdo nepřihlásil. V návaznosti na mimořádnou situaci v ČR spojenou s pandemií covid-19 bude veřejná soutěž na pronájem ordinací zopakována,“ uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Před třetím kolem soutěže se i snížilo požadované požadované základní nájemné z 300 korun za metr čtvereční na 240 korun. „Minimální požadovaná cena pronájmu vychází z ceny v místě a čase obvyklé a ze standardu budovy,“ doplnila Pistoriusová.

Budova během rekonstrukce dostane nová okna i střechu a celkově se prostory výrazně promění, aby vznikly požadované prostory. Správa železnic kromě toho, že chce přízemní prostory pronajímat, zde také plánuje využít prostory pro své zaměstnance.

Fotogalerie
85 fotografií