Pražané se už během první vlny pandemie koronaviru přesunuli více ven, a začali objevovat místa, o kterých dosud možná ani netušili. Kromě zavřených provozoven a kulturních institucí za to mohla i velmi výrazně omezená možnost cestovat. Dobytí severního nebo jižního pólu možná bylo dětským snem nejednoho dobrodruha, teď je tedy možnost dobýt póly rovnou čtyři, a to ty pražské.

Nápad se zrodil v hlavě ředitele pražského Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) Ondřeje Boháče krátce před Vánoci. „Neustále jsem vymýšlel, kam vzít děti, aby tam nebylo příliš lidí a zároveň to nebyla pouhá procházka po lese. K nápadu na dobytí pražských pólů pak už nebylo daleko,“ popisuje svůj nápad Boháč.

Ředitel IPRu tedy sedl ke katastrální mapě Prahy, otevřel si k tomu digitální mapy a jal se hledat, kde ony póly v Praze leží. S dětmi si pak vytvořili ke každému pólu cedule a s nimi se vyfotili. „Když jsem fotky sdílel na Facebooku, psalo mi docela dost známých, kdeže ty póly jsou, a že by se tam také zkusili vypravit. Tak jsem se rozhodl, že na každém z nich musím vytvořit něco hmatatelného, u čeho se lidi budou moct vyfotit a budou tak mít větší motivaci na místo vyrazit,“ vysvětluje Boháč.

Boháč tedy koupil 4 betonové bloky, na každý z nich nastříkal jednu ze světových stran a zakopal na příslušném místě. Kde se tedy jednotlivé póly v Praze nacházejí?

Severní pól

GPS: 50° 10' 38,747"" N;14° 31' 36,683"" E

Severní pól Prahy najdeme u vesničky Hovorčovice, respektive na jejím jihovýchodním okraji. Stačí se vydat Veleňskou ulicí  přímo k železničnímu přejezdu. „Symbolický betonový sloupek označující severní pól Prahy je 15 m odtud na druhé straně přejezdu mimo ochranné pásmo železničních kolejí. Místo je veřejně přístupné a nabízí výhled na pražské pole s názvem Čelisko a na psí útulek,“ popisuje místo Ondřej Boháč.

Kromě fotky s ukazatelem severního pólu Prahy tady nic moc k vidění není. Fanoušci současné architektury by rozhodně neměli vynechat nedalekou obec Líbeznice. Ambiciozní místní starosta Martin Krupka (ODS) zkrášluje svou vesnici kvalitní současnou architekturou. Poslední novinkou je hasičská zbrojnice a zázemí technických služeb od ateliéru Ehl & Koumar Architekti. Za návštěvu stojí i nedaleké archeologické naleziště Zlatý kopec

Jižní pól

GPS: 49° 56' 30,840"" N;14° 23' 44,027"" E

Ze všech pražských pólů je ten jižní asi na nejmalebnějším místě. Najdete ho na okraji obce Vrané nad Vltavou hned vedle řeky, rozhodně je tedy na co se dívat. Okolí pak dokreslují skalnaté svahy přírodní rezervace Zvolská homole. Jižní pól se nachází přímo u cyklostezky, takže ideálně se sem vypravte na kole, ale jde to i autem nebo hromadnou dopravou a pěšky. Pokud byste měli čerstvého vzduchu málo, lze vyšplhat na nedaleký vrch Homole. Za námahu budete odměněni malebnými výhledy na vltavské údolí.

Východní pól

GPS: 50° 5' 13,268"" N;14° 42' 24,435"" E

Dobýt východní pól bude asi nejsložitější. Přestože se nachází v dobře známém Klánovickém lese, je trochu stranou od zeleně značené turistické stezky, a navíc určení jeho přesné polohy pomocí GPS komplikuje hustý porost a křoví. Nicméně pátrání je to i tak zcela bezpečné. Ztratit se v Klánovickém lese příliš nedá, za krátký čas vždy narazíte na značenou cestu, lidi nebo jiné zmánky civilizace. Přijet se dá buď autem, nebo hromadnou dopravou, na místo pak ideálně jděte pěšky.

Západní pól

Jediný z pólů, který není na veřejně přístupném místě. Hledat ho můžete zhruba 500 metrů jihovýchodně od areálu Amazonu ve vesnici Dobrovíz. Přímo na místo, které je nejzápadněji se ale dostat nedá, leží totiž ve střeženém areálu Letiště Václava Havla. Sloupek, který pól označuje je tedy umístěn zhruba o sto metrů jinde, před plotem, který letiště ohrazuje. Nejlepší je se sem vydat autem.

Fotogalerie
30 fotografií