Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policisté objasnili rodinnou tragédii ve Lhotě u Příbrami: Proč zemřeli děda, syn a vnuk Radeček?

Autor: ČTK, chal - 
5. ledna 2021
13:11

Kriminalisté odložili loňské úmrtí dědečka Radka K., syna Martina M. a vnoučka Radečka Š. v rybníku ve Lhotě u Příbrami. Utonuli po zasažení proudem z čerpadla, šlo o nešťastnou náhodu. Cizí zavinění bylo vyloučeno, informovala v úterý ČTK mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Událost se stala 20. července, těla byla večer nalezena na hladině rybníka. Podle soudní pitvy všichni zemřeli po utonutí v souvislosti s úrazem elektrickým proudem. „Šlo o nešťastnou náhodu, cizí zavinění bylo vyloučeno," uvedla Schindlová.

Podle ní šlo o kombinaci poruchy elektroinstalace elektrického čerpadla, které bylo ponořené pod hladinou rybníka, a jeho nevhodného způsobu připojení do napájecí sítě. „Neizolovaný spoj fázového vodiče se dotkl kovové části čerpadla a přivedl tím na jeho plášť dotykové napětí. Navíc nebyl dostatečně připevněn ochranný vodič ke kostře čerpadla. Výsledkem bylo, že jistič neodpojil obvod od napájení. Tyto závady byly příčinou úrazu elektrickým proudem," dodala mluvčí.

Video  Vlasta K. řekla, jak našla utonulé muže a co potom dělala  - David Malík
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 5. ledna 2021 15:36 )

A to byl dědek elektrikář. I když měl na baráku starý dvouvodičový rozvody, tohle se dalo zapojit bezpečně. Jednak proudovej chránič se dá koupit i do zásuvky, stojí asi 400 Kč, ten by to vypnul. A i bez chrániče se to dalo zapojit bezpečně, pokud to čerpadlo bylo kovové, jakože z textu to vyplývá, mělo být připojeno do zásuvky třivodičovým kabelem, pak by při prošlehnutí vyhodilo jistič. Ale přeci nebudou utrácet za blbosti, děda je šikovnej, von to spíchne z nějakejch zbytků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání