Eyprýl se na konci prosince pásla v ohradě v Hlučíně na Opavsku. Večer šla do stáje, ráno ji majitelka našla v křečích a se zakrvácenou tlamou. „V bolestech si asi prokousla jazyk,“ řekla Martina Gorgolová, kamarádka majitelky. Ta je na tom psychicky zle.

Ucpaná střeva

Začal boj o život kobylky, který trval dalších 12 hodin. „Veterinářka jí dala kapačky na uvolnění střev, nahmatala jí je úplně ucpané a zauzlované. Operace by už nepomohla,“ líčila koňařka. Ke konci Eyprýl jen zoufale hrabala kopyty kolem sebe.

Vzhledem ke špatné prognóze a věku kobyly se rozhodlo o ukončení jejího trápení, naposledy vydechla majitelce s hlavou v náručí…

Koně nezvrací

V ohradě pak Martina i s majitelkou našly zbytky nakrájeného celeru. A to netuší, zda toho kobylka nesnědla z cizích rukou mnohem více. „Koně neumí zvracet! Když snědí něco špatného, často musí zasáhnout veterinář,“ upozorňuje Martina Gorgolová.

„Možná to lidé s přilepšením koním myslí dobře, následky mohou být ale tragické. Teď v zimě se často stává, že zvířatům házejí třeba vánoční cukroví,“ kroutí hlavou žena.

Nekrmte cizí zvířata!

Přestože majitelé koní i dalších zvířat neustále apelují na to, aby jim je lidé nekrmili, je to marné.

„Trpíme pak všichni, zvířata i majitelé. Nikdy nevíte, které zvíře je zrovna na dietě. Vždy se ptejte majitele, zda koni můžete něco dát. A učte to i děti, že se cizí zvířátka nekrmí, ať jsou seberoztomilejší,“ prosí Martina Gorgolová.

VIDEO: Malé děti pořádají psí zápasy! Fenečka Niagara skončila se zraněními jako z jatek.

Video
Video se připravuje ...

Malé děti pořádají psí zápasy! Fenečka Niagara skončila se zraněními jako z jatek Československý kastrační program

Fotogalerie
4 fotografie