Tajemník, který má na radnici na starosti dohled nad dodržováním zákonů, prohlásil, že během jeho působení ve funkci mezi lety 2015 až 2019 si není „ničeho nekalého vědom“. Protikorupční systém pravidel na radnici podle něj prý fungoval.

„Policejní zásah byl pro mne překvapením. Vnímal jsem, že problematika zadávání veřejných zakázek je na radnici velké téma. Mnoho radních o ně projevovalo zájem. Domníval jsem se, že děláme vše pro to, aby byly tendry transparentní,“ řekl Štika.

Video
Video se připravuje ...

Kauza Stoka je u soudu. ten obžaloval 11 bývalých politiků a podnikatelů, kteří měli ovlivňovat veřejné zakázky na brněnské radnici Jiří Nováček

Během jeho výslechu soudkyní Jaroslavou Bartošovou se ukázalo, že systém zadávání obrovského množství tendrů na radnici byl složitý a nepřehledný. „Soutěžilo se většinou na nejnižší cenu, ale u některých zakázek mohla být klíčová i jiná kritéria. Jak to chodilo v praxi na investičním odboru, to nevím,“ přiznal tajemník.

Švachula přišel s náramkem

Za hlavu zločinného spolčení označil žalobce bývalého místostarostu Brna-střed a radního Jiřího Švachulu (55, exANO). Hrozí mu 15 let vězení. Švachula se soudu zúčastnil s bezpečnostním náramkem na noze. Soud jej před časem propustil z vazby a nařídil mu „domácí vězení“. Před fotoaparáty skrýval tvář a důsledně se odvracel ke zdi.

Na lavici obžalovaných zasedl osobně i Jiří Hos (ODS), který před Vánocemi na několik týdnů zmizel a u minulého přelíčení chyběl. Soudkyně Jaroslava Bartošová mu pohrozila, že v případě jeho další neúčasti u přelíčení může být „zatčen a předveden“.

11 obžalovaných

Před trestním tribunálem stojí 11 lidí a dvě firmy. Jen samotná obžaloba má neuvěřitelných 135 stran. Brněnská politicko-podnikatelská mafie měla podle obžaloby ovlivnit zakázky v hodnotě 328 287 537 korun. Škody způsobené politicko-podnikatelským gangem Brna-střed pak podle státního zastupitelství dosahují závratných 49 324 877 korun.

Fotogalerie
11 fotografií