Ostatky muže ležely v rakvi pod náspem nové podlahy, kterou archeologové odstranili, když využili nedávné uzavření katakomb k třetí dílčí rekonstrukci.

„Jde o naprosto unikátní nález, protože ostatní mumifikované ostatky jsou totiž velmi dobře prozkoumané,“ řekl předseda spolku, který katakomby provozuje, a místostarosta Klatov Václav Chroust.

Zvýšená podlaha

Unikátní nález mrtvého těla přičítá Chroust tomu, že v 19. století se zvyšovala úroveň podlahy v  kryptách. „Tady zasypali pak i tělo v rakvi. Proč se tak stalo? Nevíme. Možná nebylo úplně v optimálním stavu na rozdíl od ostatních v katakombách, a proto se ho rozhodli pohřbít tady,“ uvedl Chroust.

Dubové hobliny

Mrtvola ležela v rakvi na dubových hoblinách. „To je velmi zajímavé. U všech dalších ostatků v katakombách nejsou patrné okolnosti pohřbu. Chceme, aby odborníci prověřili, zda v rakvi nebyly ještě nějaké další ingredience, které mohly napomoci mumifikaci,“ dodal Chroust.

Mumifikace mrtvol

Těla zemřelých ukládali jezuité na chmelovou podložku do dubových rakví. Ostatní pak už vykonal vzduch proudící průduchy zdejšího unikátního větracího systému a mikroklima katakomb.  Vzduch pak těla nebožtíků vysušil tak, že teď mumie váží 8 až 10 kg.

Mumie a katakomby

S budováním se začalo ve druhé polovině 17 století současně s výstavbou kostela. Už v roce 1783 byly v kryptách pohřbeny přes dvě stovky jezuitů, měšťanů, šlechticů a vojáků.  Celkem zde bylo přes 200 mumií. Nyní je tady 36 mumifikovaných těl a dvě kostry. Zkázu většiny těl totiž způsobil porušený větrací systém při opravě v roce 1937.

VIDEO: Nejznámější hrobka světa faraona Tutanchamona v egyptském Údolí králů.

Fotogalerie
18 fotografií