Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prioritou v rámci očkování jsou pro Prahu domovy seniorů. Hřib doufá v pomoc pediatrů

Autor: ČTK - 
4. ledna 2021
17:32

V Praze aktuálně funguje devět očkovacích stanovišť, kde očkují proti nemoci covid-19. Pro vedení města je ale prioritou očkování seniorů v domovech pro seniory. Magistrát proto hodlá vytvořit mobilní očkovací týmy, které by zhruba 7 000 dávek vakcíny měly aplikovat právě v těchto domovech. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) také doufá v pomoc pediatrů.

Podle Hřiba je situace v Praze od ostatních krajů odlišná. „V Praze je situace specifická, už je tu vyčleněno devět očkovacích center ve státních nemocnicích, které budou očkovat dle státního rezervačního systému. Řešíme proto jiný problém než ostatní kraje,“ uvedl Hřib. Magistrát se chystá spustit informační kampaň, která bude zaměřena na lidi, kteří s očkováním váhají

Senioři v domovech

Vedení Prahy se chce zaměřit na očkování v domovech pro seniory, kde žije asi 4 000 lidí. Nyní proto žádá po státu 7 000 vakcín pro seniory v pobytových zařízeních a jejich pečovatele z dodávky, která do Prahy dorazí 7. ledna. „Díky této dodávce je budeme moci prioritně naočkovat, dříve než bude připraven státní rezervační systém,“ uvedl Hřib. Z první dodávky vakcíny v prosinci na ně podle něj nezbylo a druhá nedorazila podle plánu.

Pomohou lékaři pro děti a dorost?

Do akce by se měly zapojit mobilní očkovací týmy, které by mohly obsloužit jednak domovy pro seniory, ale také učitele. Vlastní očkovací centrum chce magistrát zřídit ve své Městské poliklinice ve Spálené ulici. „Náš krajský koordinátor už od prosince zjišťuje počty přednostních skupin obyvatel k očkování, protože ve státní strategii uvedeny nebyly,“ uvedl Hřib.

Hlavnímu městu nabídli pomoc při organizaci očkování obyvatel nad 80 let pediatři. V první vlně se totiž nepočítá s očkováním dětí. „A tak mají lékaři pro děti a dorost prostor nabídnout své služby a zkušenosti,“ uvedl primátor. Praha neprovozuje vlastní nemocnici, a personální obsazení očkovacích týmů lékaři a sestrami by tak byl problém.

Video  „Chybí věrohodná autorita, fámy o očkování jsou sci-fi.“ Virolog si rýpl i do vedení PSA 
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 4. ledna 2021 19:04 )

e.lesanova ( 4. ledna 2021 17:51 )

Prioritou Hřiba by mělo být zajistit ukončen povolování demonstrací kdejakých individuí, u kterých lze na 100% předpokládat, že poruší všechna nynější nařízení vlády, sezvat si starosty a KONEČNĚ zamezit vyhazování milionů z městských kas na naprosté volo­viny­...st­atisí­ce za odstranění Koněva, ale PROČ!!Proboha, další dva miliony za rozřískání kvalitního podstavce z mramoru, nerezová WC po 3,5 milionu, stále zelené lavičky, které nikdo nezalévá, "chytré lavičky, bez kterých jsme žili spokojeně dodnes, zátaras Smetanova nábřeží jako úlitba kamarádovi z Parnasu, rozstrkání židlí na nemožných místech, včetně silnic a tvrdit, že to jsou "odpočinkové zóny", zcela zbyteční a předražení "poradci" Hřiba atd. atd. Takové rozkrádání a vyhazování milionů se jen tak jiné vedení "chlubit" nemůže...Pirátská neschopná smečka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa