Chráněnou krajinnou oblastí bylo Křivoklátsko vyhlášeno 24. listopadu 1978, a to na rozloze 628 km2. O rok dříve se stalo biosférickou rezervací UNESCO. Na území keltského opidda Stradonice, nejvýznamnějšího u nás, se roku 1877 našlo dvě stě zlatých mincí, což přilákalo řadu hledačů pokladů. Největší keltský poklad - na pět tisíc zlatých mincí duhovek, které se razily zhruba od 3. do 1. století před naším letopočtem -, byl nalezen již roku 1771 v levém břehu Podmokelského potoka. Místo dnes připomíná kamenný pomníček.

Nejvyšším vrcholem Křivoklátska je se svou nadmořskou výškou 616 m Těchovín. Dříve zřejmě podmořská sopka z období kambria, tedy středních prvohor, kde nyní rostou buky, duby, jasany, javory, lípy a také ohrožené jabloně lesní, jejichž květy omamně voní a plodí malá jablíčka, dva až čtyři centimetry velká.

Vzácnosti z flory a fauny

Ze silně ohrožených druhů české květeny zařazených do Červeného seznamu, vydávaném Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN), se v CHKO Křivoklátsko daří například kapradině vratička měsíční nebo koniklci lučnímu. Ke zdejším ohroženým živočichům patří pstruh obecný potoční, mlok skvrnitý či čáp černý. Ve skalách mají nory lišky obecné a jezevci lesní. Z velkých savců tu můžete narazit na jelena evropského, srnce obecného nebo na prase divoké.

Po stopách Oty Pavla

V domě rodiny Karla Proška, někdejšího převozníka, byla zřízena pamětní síň Oty Pavla (vlastním jménem Otto Popper), který Berounku miloval. Tato láska vzplanula již v jeho dětství, kdy sem jezdil s rodiči a byl uchvácen nejen kouzly rybaření. Do zdejší krásné krajiny zasadil děj řady svých povídek. Jeden z králů české kinematografie 20. století Karel Kachyňa podle nich natočil dnes již kultovní snímky Smrt krásných srnců a Zlatí úhoři. Prohlídka památky na život spisovatele a novináře v Luhu pod Branovem byla spojena s vycházkou po tamním okolí a projížďkou pramicí s bidlem, stejně jak se přes řeku přepravovalo za jeho časů.

Naučná stezka keltského oppida Stradonice, středně těžká, dlouhá čtyři kilometry, na svých panelech informuje o jeho historii, obyvatelích, tamních nálezech či archeologickém průzkumu. Sedmnáctikilometrová cyklistická naučná trasa Křivoklát - Rakovník je vyasfaltovaná. Dozvíte se na ní zajímavosti o celé této oblasti. Jeden a půl kilometru ujdete po naučné stezce Paraplíčko. Trasa vhodná zejména pro rodiče s dětmi prochází přírodní rezervací Na Babě se stejnojmenným hradem s vyhlídkou Paraplíčko na svahu nad Berounkou a Čertovou skálou. K ní se váže pověst o rybáři, který zaslíbil svou dceru čertovi, když postaví přes řeku most, než zakokrhá kohout. Když viděl, jak jde pekelníkovi práce od ruky. Rozhodl se ji zachránit. Postavil lucernu na komín, kokrháč zapěl, a rohatý nápadník zmizel.

Hrady a zámky na Křivoklátsku

Procházku cennou přírodou můžete spojit i s prohlídkou řady Hradů a zámků. Chráněná krajinná oblast dostala jméno podle hradu a obce Křivoklát. Ten patří k nejvýznamějším středověkým hradům českých králů.

Na okraji CHKO potom najdeme zříceniny dalších dvou významných hradů - Žebrák, který patřil Českému králi Janu Lucemburskému a nedaleký Točník, který založil jeho vnuk Václav IV.

Jinde pak na hranicích CHKO najdeme zámek, který je pro Česko významný i dnes - Zámek Lány, který slouží jako oficiální letní sídlo českých prezidentů.