Oblouková budova s byty a věží, kterou se prochází i projíždí, je postavená v duchu socialistického realismu. „Hotovo bude na jaře roku příštího roku, a Oblouk bude vypadat tak, jako když byl dostavěn,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová. Podle jejích slov bude rekonstrukce Oblouku největší investiční akcí městského obvodu v letošním roce.

Starousedlíci i novější obyvatelé považují stavbu za jednu z nejkrásnějších v Ostravě. „Takže jsme rádi, že se chystá vylepšení, těším se i na fontánu, pokud ji udělají, bude to nádhera. Megalomanský projekt to je, ale nevadí,“ říká místní Petr Novák (36).

Obvod vynaložených prostředků nelituje. „Oblouk je brána do Poruby a též symbol našeho městského obvodu. Zaslouží si, aby vypadal důstojně,“ uvedla starostka. Oblouku místní říkají dále Perla Poruby, byli a jsou na něj hrdí.

Oblouk je asi nejznámější stavba socialistického realismu v České republice a je to jediná stavba Poruby, která se dostala na poštovní známky.

Brána do dělnického světa

Oblouk je multifunkční budova v Ostravě-Porubě, umístěná v nejstarší části zástavby tohoto sídliště, na jeho jižním okraji. Název budovy pochází od jejího půlkruhovitého půdorysu. Představuje jednu z ukázek socialistického realismu 50. let a zároveň měla být velkolepou bránou do nového, dělnického města. Dodnes je Oblouk největší stavbou na území nové Poruby.

Architekt Evžen Šteflíček se nechal inspirovat Palácovým náměstím v Petrohradu, kruhovým prostorem obestavěným velkolepým palácem s monumentální bránou v průčelí. Při pohledu ze vzduchu má s vozovkou tvořit tvar srpu a kladiva.

Dva roky práce

Výstavba Oblouku byla zahájena v červnu 1952 a probíhala společně s budováním okolních obytných celků na nedaleké ulici Svazu protifašistických bojovníků. Stavební práce probíhaly do roku 1954 a podle dobových údajů byly poměrně náročné. V prosinci roku 1954 byl komplex dokončen a nastěhovali se do něj první nájemníci. Zdobná omítka budovy však byla dokončena až později.

VIDEO: Obří mural SKOK na Nádražní ulici v Ostravě vznikal šest dní.

Video
Video se připravuje ...

Obří mural SKOK na Nádražní ulici vznikal šest dní. MetanCity Records

Fotogalerie
9 fotografií