Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Německo se brání davům turistů na horách. I menší obce zavírají cesty na parkoviště

Autor: ČTK - 
4. ledna 2021
14:55

Některá zimní rekreační střediska v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko kvůli bezprecedentnímu návalu turistů z posledních dní zavírají parkoviště u výletních cílů a sjezdovek. Po víkendovém přívalu milovníků sněhu uzavřela příjezdy k parkovištím zátarasy například obec Hellenthal v pohoří Eifel, informovala v pondělí agentura DPA. S problémem přeplněných parkovišť v době protiepidemických opatření se potýkají i české obce v rekreačních oblastech.

„Jen na velkém parkovišti Hellenthalu o víkendu zaparkovalo na 1300 automobilů,“ řekl v pondělí mluvčí osmitisícové obce. Návštěvníci podle něj poprvé nechávali své vozy i v okolních vesnicích a osadách poblíž belgické hranice.

Místní správa znemožňuje návštěvníkům parkování

„Přicházely proudy návštěvníků,“ řekl mluvčí. Louky a okraje místní silnice první třídy byly zablokované auty. Dnes do terénu vyrazili pracovníci místní správy, aby parkování znemožnili.

Už od neděle jsou zavřená parkoviště a také sjezdovky ve středisku Winterberg. Zákaz vstupu má jednodenní turisty odradit od hromadných návštěv zasněžených sáňkařských a lyžařských svahů. V pondělí dopoledne tu byl zatím podle mluvčí zhruba třináctitisícového města převážně klid.

Parkoviště a přístupové cesty v uplynulých dnech zaplavily automobily také v českých lyžařských a rekreačních oblastech. Například v největším krkonošském středisku ve Špindlerově Mlýně byla plná parkoviště a na zasněžených svazích stovky lidí, přestože byly svahy pro sjezdové lyžování uzavřené.

Podobně tomu bylo třeba na Božím Daru, kde přibylo karavanů i nepořádku na parkovištích.

Video  Rolby v centru Prahy, 18. prosince 2020.  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa