Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První den ve školách pro děti zdravotníků: V Praze dorazilo 33 žáků, počet bude stoupat, čeká město

Autor: ČTK - 
4. ledna 2021
14:34

Do školních tříd vyhrazených pro děti zdravotníků, členů integrovaného záchranného systému a dalších důležitých profesí v pondělí v Praze dorazilo 33 dětí. Mluvčí magistrátu Vít Hofman sdělil, že v následujících dnech se očekává nárůst jejich počtu. Jinak jsou z rozhodnutí vlády od pondělí otevřeny jen první a druhé třídy základních škol a mateřské a speciální školy. Ostatní děti se učí distančně.

Kapacity jsou určeny pro děti od tří do deseti let. Magistrát ve spolupráci s městskými částmi vytipoval více než šedesát školských zařízení, do kterých mohou v případě potřeby děti klíčových zaměstnanců docházet, a to ve skupinách nejvýše třiceti osob. „Dnes jsme do škol umístili 33 dětí, od zítra (úterý) jich přibude zatím zhruba dalších deset. Podle zkušeností z minulých období předpokládáme každodenní nárůst o deset až dvacet dětí,“ uvedl Hofman.

Nejen děti zdravotníků

Výuku organizuje magistrát na základě požadavků zaměstnavatelů. Mezi ty kromě zdravotnických organizací, hasičů nebo bezpečnostních sborů patří například školy, různé úřady, Česká pošta a další doručovací firmy, distributoři energií a tepla nebo společnosti zajišťující odvoz a zpracování odpadu. Kapacity musí magistrát a krajské úřady zajistit z rozhodnutí vlády, třeba Liberecký kraj pro tyto účely vyčlenil devatenáct školských zařízení, Karlovarský kraj osm.

Naposledy byly všechny školy s výjimkou mateřských uzavřeny 14. října, zhruba o měsíc později se do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd, poté maturitní ročníky a na konci listopadu zbylí žáci prvního stupně. V prosinci přešli na střídavou prezenční a distanční výuku i ostatní žáci středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol. Vrátit se mohla i část vysokoškoláků. S opět se zhoršující epidemickou situací ministr školství Robert Plaga (ANO) oznámil, že po vánočních prázdninách nastane opětovné zpřísnění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa