Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš „žehlil“ u Zemana loňský trapas. Dárek pro první dceru tentokrát nezapomněl

Autor: Jakub Veinlich - 
5. ledna 2021
05:10

Trapas jako hrom. Rodina premiéra Andreje Babiše se loni touto dobou vyšňořila a v dobře padnoucích šatech a oblecích se vypravila na novoroční oběd na zámek v Lánech. Vůbec poprvé v novodobé historii spolu poobědvaly celé rodiny prezidenta a premiéra. Velkolepé přijetí ale vystřídala studená sprcha přímo u slavnostní tabule. Babišovi si totiž nepohlídali všechny náležitosti a opomněli přinést dárek k narozeninám první dceři Kateřině Zemanové. Letos si dal šéf vlády raději pozor, i když poobědval jen s prezidentem.

Loni to bylo poprvé. Poprvé, co pozvání k novoročnímu obědu na zámku v Lánech dostala od prezidenta celá premiérova rodina. U jednoho stolu se tak sešli Miloš Zeman s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou a Andrej Babiš s manželkou Monikou a dětmi Vivien a Frederikem. A bylo to také poprvé, kdy se stalo podobné faux pas, které si nepohlídali právě Babišovi.

Trapně jim muselo být, když až u stolu zjistili, že propásli narozeniny první slečny Kateřiny, které oslavila prvního ledna. „To jsem nějak opomněl. To je možná moje chyba, možná chyba protokolu,“ přiznal Babiš loni na dotaz Blesk Zpráv s tím, že prezidentovi přinesl tehdy velký katalog koňaků.

Video  Babiš po obědě v Lánech: Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Letos už proto raději nic nepodcenil, a i když poobědval s prezidentem sám, dorazil premiér do Lán k obědu vybavený pugéty a dárkem. „Pan premiér předal prostřednictvím pana prezidenta dámám květiny a naopak,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ováček. Tentokrát rodina jednoho z nejbohatších mužů v zemi nezapomněla ani na narozeniny první slečny. „Nechyběl dárek od pana premiéra pro Kateřinu,“ doplnil mluvčí.

O jaký dárek šlo, ale ani mluvčí, ani premiér neupřesnili.

Loni se přitom Babišovým dostalo oběda s veškerým uvítáním a oficialitami, a i když se rodiny potkaly až pátého ledna, dárek pro Kateřinu chyběl. Babišovi totiž do poslední chvíle o nedávných narozeninách první slečny netušili. „Je pravda, že jsme se až na obědě dozvěděli, že Kateřina Zemanová je narozena 1. ledna, takže jsme jí gratulovali, ale dárek jsme neměli,“ doplnil premiér.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Takový přešlap se přitom v takto vysokých společenských kruzích hodnotí jako protokolární faux pas, které by se stávat nemělo. Před 6 lety přitom zapomněl také prezident Miloš Zeman. A to na narozeniny svého mluvčího a člověka, který mu tak často kryje záda.

Ostrouhal i Ovčáček

V polovině ledna 2015 Jiří Ovčáček slavil 36. narozeniny. S prezidentem Milošem Zemanem byl tehdy na několikadenní návštěvě Pardubického kraje. A i když za prezidenta mluvil tou dobou víc než dva roky, byl to právě Miloš Zeman, kdo Ovčáčkovy narozeniny prošvihl. Situaci zachraňoval při návštěvě Chrudimska až na upozornění novináře TV NOVA. „Oba jsme vášniví kuřáci, takže to asi vyřeším nějakými doutníčky,“ zareagoval prezident pohotově.

Ani o rok později přitom Ovčáček do prezidenta nic nedostal. Byl prý ale překvapený, že si na něj jeho šéf udělal čas a chvíli si spolu jen tak povídali. K 39. narozeninám v roce 2018 pak Ovčáček od prezidenta dostal dárek symbolický. Zeman totiž ten den postoupil do druhého kola druhé přímé volby prezidenta.   

Video  Novoroční oběd prezidenta a premiéra v Lánech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marmat ( 6. ledna 2021 14:31 )

Vám oběma NĚCO leze velmi, ale velmi na mozek !!!

BoziMilda ( 5. ledna 2021 22:51 )

A copak to asi bylo ? Třeba CD To nejlepší z Pornoprahy.

BoziMilda ( 5. ledna 2021 22:49 )

Jedno velké dítě má, stará se o něj s dojemnou láskou a péčí jako o vlastní. Mění mu plínky, žehlí jeho průšvihy, zve mu kamarády na oslavu a vypraví mu pohádky, nejradši má tu O gentlemanovi vpravo dole.

ingmarie ( 5. ledna 2021 08:40 )

Tak Ovčáček je čtyricátník ! Bez ženy , bez dětí , včera komunista a dnes ortodoxní katolík. Hmmm

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa