Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Greta oslavila osmnáctiny. „Zlí manipulátoři mě už nemohou ovládat,“ žertovala

Autor: mav - 
4. ledna 2021
11:11

Nejnenáviděnější puberťačka světa je plnoletá. Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová v neděli oslavila osmnáctiny. „Nelétám, nekupuju oblečení, ostatní neodsuzuji,“ nastínila při té příležitosti v rozhovoru pro Sunday Times, jaký je její recept na snižování emisí za svou osobu.

Z Gretiny série školních sólo stávek se roku 2018 zrodilo globální mládežnické hnutí. V roce 2019 si dala na rok pauzu od střední školy, aby se mu mohla věnovat naplno. Vrcholem byl projev na klimatickém summitu OSN v New Yorku. Magazín Time ji vyhlásil osobností roku 2019, tou vůbec nejmladší v historii časopisu.

Greta je očividně tak vlivná, že pomocí ní definoval své politické priority i Václav Klaus mladší: „Nemyslíme si, že evropskou, potažmo světovou průmyslovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami,“ pronesl, když po vyhazovu z ODS založil hnutí Trikolóra. Psychickou poruchou patrně narážel na Aspergerův syndrom, lehkou formu autismu, kterou se Thunbergová netají.

„Když se nenávistníci opírají do vašeho vzhledu a odlišností, znamená to, že jim nic jiného nezbývá. To znamená, že vítězíte! Mám Aspergera a to znamená, že se občas trochu odlišuji od normálu. Za těch správných okolností je odlišnost superschopností!“ odrážela předloni hromady takových odsudků.

Teď také jejím kritikům slábne argument, že coby nezletilá má sedět ve škole, ne se motat do politiky. „Lidé se úzkostlivě snaží ignorovat klimatickou krizi, a tak se ze všech sil pokoušejí odvádět pozornost. Místo diskusí o klimatu se snaží debatu stočit na mě a mou osobnost,“ řekla nyní nedělním Timesům.

Princ Harry a tryskáče

Není zdaleka jedinou slavnou osobností, která apeluje na snižování emisí. Mnohé celebrity však působí pokrytecky, když kážou o ochraně klimatu, ale přitom létají po světě soukromými tryskáči, jako třeba britský princ Harry. „Nikomu neříkám, co má dělat,“ komentovala to pro Sunday Times. „Ale je tu riziko, že když kážete víno a pijete vodu, schytáte za to kritiku a vaše sdělení nebude bráno vážně.“

Sama přestala letecky cestovat už před lety. A další osobní recept je nekupovat oblečení, všude je ho totiž spousta. „Znám lidi, kteří mají šatů dost, od nich si je půjčuji nebo mi dají nějaké nepotřebné. V nejhorším případě můžu jít do second handu. Nevidím to jako nějakou oběť, prostě si nepotřebuji kupovat nepotřebné oblečení.“

Na svém twitterovém profilu připomíná hlavně pět let od Pařížské klimatické konference, kde se většina světa zavázala snižovat emise tak, aby se planeta v průměru neohřála o víc než 2 °C. „Politici prezentují své ‚nadějné‘ vzdálené hypotetické cíle, kličky s ‚čistě nulovými emisemi‘ a prázdné sliby. Ale skutečná naděje vychází od lidí,“ vyzývá k dalším projevům občanské aktivity a také přísnějšímu cíli 1,5 °C.

Na Twitteru teď také poděkovala za přání k narozeninám a v té souvislosti zažertovala na účet kritiků, kteří za onou globální slávou vidí její ambiciózní rodiče: „Večer v místní hospodě odhalím všechna temná tajemství v pozadí konspirace klimatických a školních stávek a mých zlých manipulátorů, kteří mě už nemůžou ovládat! Konečně svobodná!!“

Video Branky, body, kokoti: Vždycky šovinista, Greta a vložky jedině s modrou krví! - Karel Dlabač/BPŽ
Video se připravuje ...

zvonik54 ( 5. ledna 2021 22:53 )

Nekupovat oblečení??? Tak co to má na sobě ta blbka? Proč není nahatá? Už je jí 18, tak může i v Blesku!

PPP150W ( 4. ledna 2021 18:38 )

Ale za to ona nemůže. Lidí jako vy je spousta. Nevím, proč se s tím vytahujete.

PPP150W ( 4. ledna 2021 18:35 )

ldiote

PPP150W ( 4. ledna 2021 18:33 )

Samozřejmě, že kupuje. Ale již jednou koupené, tedy už jednou vyrobené. Je těžké to pochopit?

kralovna-vsech-mori ( 4. ledna 2021 14:43 )

Ježíši, ta je hnusná.

Zobrazit celou diskusi