Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Italové vycouvali z plánu otevřít sjezdovky příští týden. V Andoře si zalyžují jen místní

Autor: ČTK - 
2. ledna 2021
20:50

Kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace se v sobotu Itálie rozhodla odložit datum otevření zimních areálů na 18. ledna. Ve Španělsku se autonomní oblast Andalusie rozhodla uvalit uzávěru na obce kolem Gibraltaru, zatímco Turecko zaznamenalo mírný pokles denního přírůstku nových případů nákazy. V Česku se situací uzavřených skiareálů bude zabývat vláda na pondělním jednání,

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza oznámil, že zimní areály se neotevřou 7., ale až 18. ledna. Od 7. ledna má být obnoven systém, který stanovuje protiepidemická opatření podle stavu v jednotlivých regionech. Za uplynulý den Itálie zaznamenala zhruba 12 000 nových případů nákazy koronavirem a 364 souvisejících úmrtí. Země, kde žije asi 60 milionů lidí, zaznamenala od loňského února 2,14 milionu infikovaných a bezmála 75 000 mrtvých v souvislosti s virem.

Španělská autonomní oblast Andalusie se rozhodla uzavřít osm obcí v blízkosti britského území Gibraltar. V těchto obcích byl zaznamenán vyšší výskyt koronaviru. Silný růst případů nákazy zaznamenal i samotný Gibraltar, jehož vláda dnes vyhlásila 14denní zákaz vycházení. V Gibraltaru, kde žije kolem 34 000 lidí, je nyní bezmála 1000 aktivních případů nákazy koronavirem. V madridské autonomní oblasti se pak od pondělí zvýší o 15 na 41 počet zón, kde je zavedené omezení pohybu. Loni se ve Španělsku, jehož populace činí asi 47 milionů lidí, nakazilo koronavirem 1,93 milionu osob a 50 837 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Andorra sjezdovky otevřela jen pro místní

Mírný pokles denního přírůstku a počtu úmrtí zaznamenalo Turecko. Země ohlásila za uplynulý den 11 180 nových případů nákazy koronavirem a 202 úmrtí. Od začátku epidemie na tuto zemi, kde žije téměř 81 milionů lidí, připadá 2,23 milionu případů a 21.295 úmrtí.

Své sjezdovky otevřela dnes Andorra. Zimní areály ale mohou používat jen obyvatelé tohoto knížectví, které se nachází v Pyrenejích. Areály se mohou naplnit jen do poloviny kapacity a lyžaři si musejí zakrývat nos a ústa. Pro Andorru, která má zhruba 80 000 obyvatel, představuje zimní cestovní ruch 30 až 40 procent hrubého domácího produktu (HDP), poznamenala agentura AFP.

Video  Ministr Jan Blatný k otevření lyžařských areálů 18. prosince  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa