Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemětřesení v Chorvatsku: Z trosek zachránili přes 30 lidí, tři hasiči utrpěli zranění

Autor: ČTK - 
1. ledna 2021
21:25

Chorvatští hasiči a záchranáři během pěti dnů po silném zemětřesení v Petrinji, Sisaku, Glině a okolních obcích v centrální části země vyprostili z trosek více než 30 lidí. Uvedla to dnes chorvatská tisková agentura Hina. Při pátrání po lidech podnikli hasiči a záchranáři, kterým pomáhali speciálně vycvičení psi, více než 2500 zásahů. Tři hasiči byli zraněni, uvedla agentura s odvoláním na velitele hasičů Slavka Tucakoviče.

Denně se zásahů v celé oblasti účastnilo více než 800 hasičů, 220 hasičských vozidel a 11 záchranářských psů. V současnosti celé uskupení nasazených hasičů, záchranářů a odborníků z civilní obrany čítá na 1500 lidí, kteří poskytují pomoc místním obyvatelům, rozebírají trosky, staví prozatímní přístřešky i vyhodnocují způsobené škody.

Ničivé zemětřesení, které registrovaly i jiné země včetně Česka a Slovenska, postihlo oblast v centrální části Chorvatska kolem města Sisaku v úterý.

Záchvěvy dosáhly 6,4 stupně a způsobily značné škody zejména v Petrinji, ale také v blízkém župním správním středisku Sisaku a v dalším městě Glině. Škody ale otřesy napáchaly i jinde, včetně Záhřebu. Katastrofa si vyžádala sedm obětí, včetně dvanáctileté dívky. Zranění utrpělo několik desítek lidí.

Zemětřesení způsobilo škody mimo jiné na domech české menšiny kolem Sisaku, uvedl ve čtvrtek v České televizi poslanec chorvatského parlamentu za českou a slovenskou menšinu Vladimir Bilek. Při sčítání lidu z roku 2011 žilo v Chorvatsku bezmála 10.000 osob české národnosti.

Video  Chorvatsko postihlo silné zemětřesení: Takhle zdevastovalo město Petrinja  - Reuters / Foto: ČTK, Profimedia
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi