Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Stovky turistů vítaly nový rok na Ještědu. Orlické hory čelí návalu aut

Aktualizováno -
1. ledna 2021
17:35
Autor: ČTK, for - 
1. ledna 2021
15:37

Přestože turisté museli kvůli koronavirovým opatřením zrušit tradiční Novoroční výstup na Ještěd, na vrchol liberecké dominanty dnes vyrazily stovky lidí. Ještě víc lidí si ale vyšláplo nahoru už na Silvestra, řekl ČTK Bořivoj Pohl z Klubu českých turistů - TJ Lokomotiva Liberec, který akci organizuje už bezmála 30 let. Letos se měl uskutečnit už 46. ročník a přivítat chtěli na Ještědu účastníka s pořadovým číslem 45.000. Na to si ale budou muset počkat do příštího roku.

Pro řadu lidí je novoroční výstup na Ještěd tradičním startem do nového roku, a tak je ani zrušení akce neodradilo.

„Podle našeho srovnání těch lidí dneska ale nebude tolik, jako když je organizovaný výstup, i když jich je hodně,“ doplnil Pohl. Na originální pamětní listy, připravené kovové odznaky, absolventské turistické vizitky či odznaky „Novoročního čtyřlístku KČT“ na podporu budování turistických cest a zázemí pro zdravotně postižené si budou muset lidé počkat do 1. ledna 2022. Dnes si mohli na vrcholu alespoň otisknout turistické razítko do vandrovní knížky.

První Novoroční výstup na Ještěd se uskutečnil v roce 1976 a zúčastnilo se ho 93 lidí, příznivců ale od té doby výrazně přibylo.

V posledních letech vyrážela na bezmála čtyřkilometrovou trasu po „modré“ v průměru zhruba tisícovka lidí. Rekordní byl rok 2015, kdy bylo účastníků 1574. Při loňském 45. ročníku si na libereckou dominantu vyšláplo 1260 turistů. Loni turistům přálo počasí a i dnes jim ráno svítilo slunce. „Vidět bylo velmi pěkně, i když se to později trochu zakalilo,“ poznamenal Pohl. Po poledni se ale obloha zatáhla a chvílemi i sněžilo.

Zrušení oficiální akce umožnilo dlouholetým organizátorům si po letech kopec vyjít. „Jako pořadatelé jsme vždycky museli nahoru vyjet první technickou lanovkou s odznaky, vizitkami, razítky, abychom to všechno pobrali, takže jsme si to dnes mohli po dlouhé době znovu vyšlápnout. Trochu problém byl s terénem, který je namrzlý, a místy byly ledové plotny, takže jsme některé lidi upozorňovali, aby cestou zpátky šli část trasy raději po silnici,“ dodal Pohl.

Výstup na Ještěd není v regionu na Nový rok jedinou akcí svého druhu. Uskutečnit se měl i Novoroční výšlap na Frýdlantskou rozhlednu, 36. ročník ale místní turisté s ohledem na koronavirová opatření také zrušili. Nekonal se dnes ani tradiční výstup na Kozákov na Semilsku, organizátoři ho přeložili na 27. února.

Auta zablokovala dopravu v Orlických horách

V posledních dnech roste zájem o jednodenní návštěvy horských oblastí, nejde tedy jen o Orlické hory, ale také o Krkonoše. Lyžařská střediska vládní nařízení uzavřelo, lidé tak většinou vyrážejí za turistikou nebo sáňkovat. Parkoviště ve většině horských středisek jsou plná, motoristé pak často parkují na místech, která k tomu nejsou určená.

Policie dnes po poledni kvůli náporu turistů v oblasti Šerlichu v Orlických horách na více než dvě hodiny omezila provoz na příjezdové silnici z Deštného. Na silnici přes Šerlich pouštěla jen automobily, které projížděly dál. Parkoviště se dopoledne zaplnilo. Neukáznění řidiči, kteří parkovali, kde nemají, blokovali průjezd vozidel. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské policie Eva Prachařová. Horské sedlo pod Šerlichem je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy.

„Situace se zlepšila odpoledne, když lidé začali odjíždět domů,“ řekla v 15:00 ČTK Prachařová.

Na místě bylo několik policejních hlídek. Desítky aut parkovaly podél silnice, některé i pod značkou zákazu zastavení. „Museli jsme omezit průjezd osobních vozidel, tak abychom zachovali průjezd pro IZS, vozidla silničářů a horské služby,“ řekla ČTK Prachařová.

Opakuje se tak stejná situace jako v minulých dnech, dnes se ale podle policie vyhrotila. Komplikace policisté předpokládají také o víkendu. Doporučují lidem, aby do okolí Šerlichu zvážili cestu.

Orlické hory zažívají neskutečný nápor turistů. Auta lemují celou příjezdovou silnici Orlické hory zažívají neskutečný nápor turistů. Auta lemují celou příjezdovou silnici | ČTK / Taneček David

cid2000 ( 2. ledna 2021 13:49 )

Policie více méně o Silvestru selhala krom Václaváku,kde se nakupil dav novinářů a Tv stanic dělat reality show a paniku ve společnosti.Jinde mimo centrum se policie lidem raději vyhýbá stejně jako na těchto přelidněných sjezdovkách. Stačí si počkat pod sjezdovkou u parkoviště, ale to se bojí davu. A lidé nechodí tam kam nemohou dojet autem většinou .....v normálním lese jich tolik není, ale to musíte o trošku dál mimo profláklá VIP místa bez vydejních okének či benzínových pump atd.!Lidé jsou dost pohodlní a proto se kumuluji vždy v těchto VIP zónách! V zapadlém lese je klid a prostor. Hlavní je dodržovat v davu alespoň ty roušky prosím vás,když né ostatní věci. Indiáni také žili eko-bio život na čerstvém vzduchu,ale první viry neštovic,tyfu, černého kašle a chřipky je vymlatily jak mixematóza králiky, zbytek ohnivá voda!!Čerstvý vzduch a sport nemá vliv na vir!Tomu to je jedno vážení,zlikviduje i mladého i středně staršího člověka !Prosím, nezatěžujte nemocnice, lékaře,sestry a sociální pracovníky zbytečně davovým šílenstvím,dokud nedojde k proočkování a potlačení covidu-19.Děkuji.

panda82 ( 2. ledna 2021 09:59 )

To jsou sportovci, jeli na čerstvý vzduch

ostuda ( 1. ledna 2021 20:52 )

jako že moraváci žijící v praze jsou turisti? to jsem ještě neslyšel, to ale nemyslíš vážně?

strejda777 ( 1. ledna 2021 20:37 )

Od kdy je turista náplava, ty mudrlante?!

ostuda ( 1. ledna 2021 20:06 )

a v nich převážně moravské náplavy

Zobrazit celou diskusi