Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete přestat kouřit? Zeman i Kalousek se cigaret nevzdali, Merkelová a Obama ano

Autor: red - 
2. ledna 2021
06:05

Zdravý životní styl, pravidelný sport, posilování imunity, dodržování hygienických návyků a zbavení se nezdravých zlozvyků – to jsou základní pilíře, kterými bychom se dle odborníků měli řídit, abychom naše tělo co nejvíce vyzbrojili (nejen) proti koronavirové nákaze. Mezi jeden z nejškodlivějších nešvarů patří bez debat kouření. Zvláště nyní, kdy se prokázalo, že kuřákům hrozí až dvojnásobné riziko těžkého průběhu nemoci covid-19, lékaři ve své výzvě Daruj lůžko nabádají občany, aby s kouřením co nejdříve přestali.

K apelu se připojil i prezident republiky Miloš Zeman, sám zapřisáhlý kuřák. Kteří světoví politici jsou na tom podobně a odmítají se svého zlozvyku vzdát a kdo ze státníků jde naopak svému lidu příkladem?

Obama, Merkelová nebo princ Harry řekli cigaretám ne

Německá kancléřka Angela Merkelová v roce 1991, kdy se stala ministryní pro rodinu a mládež, zvládla vykouřit i krabičku denně. Kromě toho, že to bylo vzhledem k jejímu postu minimálně nevýchovné, začalo se jí zhoršovat i zdraví, trápila ji častá nachlazení a únava. Z těchto důvodů se rozhodla s kouřením radikálně přestat, dnes je to již téměř třicet let, co nekouří.

Podobně na tom byl i bývalý americký prezident Barack Obama. Ačkoliv se pokoušel několikrát s cigaretami skoncovat, dokonce vyzkoušel nepřeberný počet nikotinových žvýkaček, vždy se nakonec k tabákovému kouři vrátil. Nadobro se mu se zlozvykem povedlo skončit až v roce 2010. Důvodem jeho nabyté pevné vůle byly jeho dvě dcery, kterým chtěl být tím nejlepším příkladem.

Miláček britské královské rodiny, princ Harry, byl v minulosti znám pro svůj bujarý život a skandální večírky, kvůli kterým se pravidelně dostával do pozornosti bulvárních médií. To vše se změnilo v době, kdy potkal svou ženu Meghan Markle. Ta převrátila jeho život o sto osmdesát stupňů. Po zásnubách v roce 2017 omezil Harry kromě kouření také pití a začal se zajímat o svůj životní styl. S narozením syna si na cigaretu už prý ani nevzpomněl.

Státníci střední Evropy zůstávají stále v kouřové cloně

To, že přestat není jednoduché, ví mnoho z nás, o to těžší to je, když vás s každým dalším potáhnutím cigarety sledují novináři a paparazzi. Podobné zážitky by mohly vyprávět hned tři vrcholné hlavy států, český prezident Miloš Zeman, Frank-Walter Steinmeier, prezident Německa, a v neposlední řadě také rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Mezi nejznámější kuřáky široko daleko jistojistě patří náš prezident Miloš Zeman, který holduje tabáku již téměř 50 let. Za tu dobu stihl vykouřit přes půl milionu cigaret. Přestože si vzal k srdci rady svého lékařského týmu a v poslední době svou lásku k tabáku částečně omezil, přestat s kouřením pro něj bude ještě tvrdým oříškem.

Mezi známé kuřáky z české politické scény patří i bývalý ministr financí a nyní šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten je známý svou láskou k cigaretám, kterou příležitostně vyměňuje za e-cigaretu. I přes svůj zlozvyk před pěti lety podpořil přijetí protikuřáckého zákona, který z kouření v restuaracích a hospodách udělal tabu.

Schwarzenberg střídá dýmky

Exministr zahraničí a bývalý prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) zase holduje dýmkám. „Nejradši kouřím ty dlouhé selské, to je nejpříjemnější kouření. Těch mám několik. Dýmky střídám podle nálady. Kouření dýmek mi dává především radost a pohodu,“ pochlubil se kdysi Deníku.

Německý prezident, Frank-Walter Steinmeier, dokonce považuje kouření za svou největší slabost. Před objektivy fotografů vždy utíká a zdvořile je žádá o to, aby jej nefotili, když si zrovna zapálí. „V životě jsem byl pětkrát nekuřák,“ odpovídá pravidelně na otázky spojené s jeho závislostí na nikotinu.

Ani rakouský prezident, Alexander Van der Bellen, není světlou výjimkou. Jako historicky druhý nejstarší prezident v dějinách Rakouska byl při své kandidatuře často dotazován na své zdraví. Ani to ho však v jeho návyku nijak neodradilo. Novinářům vždy na podobně laděné otázky rád odpovídal: „Jednou jsem s kouřením přestal na čtyři měsíce, ale proč bych se měl zrovna ve svém věku tak trápit.“

Odnaučit se kouřit není snadné, ale jde to

Pokud jste na tom podobně jako naše hlava státu, nezoufejte. Nový rok je ideální čas pro nové začátky a s ním spojená předsevzetí. Je nejvyšší čas si uvědomit, že když přestanete kouřit jednou provždy, odlehčíte tak nejen své peněžence, ale hlavně pomůžete svému zdraví. Inspirovat se můžete buď u politiků, kteří boj s cigaretami již vyhráli, nebo vyzkoušejte osvědčené rady a tipy.

K nejznámější metodám patří spreje, pastilky a náplasti, které uvolňují do těla určité množství nikotinu a zmírňují tak abstinenční příznaky vzniklé vysazením cigaret. Z toho důvodu dochází k postupnému odbourávání návyku, a tak se můžete odnaučit kouřit pozvolna krok za krokem. Klíčové je zvolit správné dávkování.

Kouření se údajně můžete zbavit také pomocí alternativních cest, které preferují zejména ti, kteří chtějí přestat kouřit, aniž by museli dlouhodobě podstupovat nějakou léčbu. Mezi nejvyužívanější metody patří hypnóza, akupunktura či biorezonance - všechny mají přesvědčit mozek k tomu, že kouřit vlastně vůbec nepotřebujete. Odborníci jsou však vůči těmto postupům skeptičtí, protože mají pouze účinnost placeba.

Pokud si nejste jistí, jaká metoda je vhodná právě pro vás, vyzkoušejte bezplatnou Národní linku pro odvykání 800 350 000, která již čtyři roky individuálně pomáhá lidem na cestě za svým zdravějším já. „Klient zavolá a během úvodní konzultace zjistíme, v jaké fázi se jeho závislost nachází a co je aktuálně schopný udělat, pomůžeme mu sestavit odvykací plán. Pokud má zájem, můžeme ho provázet po celou dobu odvykání,“ popsal Lukáš Kohoutek, prezident České koalice proti tabáku, která je provozovatelem NLO. S odborně vyškoleným týmem tak můžete zmapovat svou kuřáckou minulost a maximalizovat svou šanci s kouřením definitivně skoncovat.

arid ( 2. ledna 2021 17:59 )

oujé, zase popelníček. Přestat kouřit na stará kolena musí být těžké. Jen zahulovat Hradní, Lánské a vilu není dobré, není to jejich majetek, je nás všech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa