Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Breivik, Christchurch, Halle: Teroristé se často prořeknou na internetu, co je spojuje?

Autor: ksi - 
3. ledna 2021
18:00

Přeživší předloňského útoku na německou synagogu v Halle se snaží sledovat bílé rasistické teroristy po celém světě. A pomocí nového projektu dávají jejich činy do souvislostí. Extrémisté totiž používají online platformy, jako je Twitch, které bezpečnostní složky zatím nezvládají monitorovat. Píše o tom server Deutsche Welle.

3. srpna 2019 zastřelil pravicový extremista 23 lidí ve Walmartu v texaském El Pasu. Jen chvíli předtím zveřejnil svůj manifest na online platformě 8chan, ve kterém se přiznal k nenávisti k imigrantům a Hispáncům.

Ve stejný den se na východě Německa Stephan B. (27) připojil k platformě Twitch, streamovací platformě používané především hráči počítačových her ke sledování videí, která natáčejí při svém hraní. Za pouhé dva měsíce tento německý mladík použil platformu k živému streamování svého pokusu o zabití 52 Židů v synagoze ve východoněmeckém Halle.

Stejně jako střelec z El Pasa sdílel také Stephan B. svůj „manifest“ na online fóru jen pár chvil před zahájením útoku. Jeho pokus o masakr nakonec selhal, což bylo zapříčiněno tím, že dveře na nádvoří před synagogou byly zamčené. Frustrovaný střelec tedy „aspoň“ zabil dva nežidovské Němce.

Tito dva vyznavači nadřazenosti bílé rasy se osobně neznali a neexistuje důkaz, že by spolu někdy přímo komunikovali. Sdíleli však ideologii a navštěvovali stejná online fóra a nemoderované diskuze, ve kterých se komunita mladých mužů z celého světa podporuje v rasismu, misogynii a odporu ke společnosti.

Breivik i Christchurch

Oba muži také veřejně vyjádřili obdiv k novozélandskému masovému vrahovi z Christchurche, který jen pár měsíců před jejich činy zavraždil 51 lidí v tamní mešitě a sám se údajně nechal inspirovat Andersem Breivikem, norským neo-nacistou, jenž v roce 2011 zabil 77 lidí.

Stoupající četnost podobných útoků má za následek, že se často ztratí v záplavě dalších zpráv. V Německu například počet obětí v Halle převýšil další otřesný útok; loni v únoru zaútočil jiný muž na kavárnu u Lidlu v Hanau a zabil 10 lidí s imigrantskými kořeny.

Podle Talye Feldmanové, studentky umění z amerického Colorada, která byla přítomna útoku na synagogu v Halle, je zkoumání souvislostí mezi těmito útoky ponecháno na občanské společnosti. Proto s dalšími přeživšími útoku, s aktivisty a s protiteroristickou organizací NSU Watch vyvinuli nový online projekt, který umožňuje uživatelům sledovat na „časové mapě“, jak se připravuje jeden útok, zatímco jiný někde ve světě právě probíhá.

Pod bannerem s nápisem Global White Supremacist Terror (Globální terorismus vyznavačů nadřazenosti bílé rasy) dávají vědci pomocí interaktivní časové mapy do souvislostí teroristické činy 21. století, které provádějí izolovaní mladí muži propojení společnou ideologií a internetovou komunitou. Tento nástroj navíc tvoří podrobnou forenzní architekturu činu s odkazy na výpovědi svědků, namluvené záběry ze sledování a animovaná videa se stručným přehledem online radikalizace pravice, lokálně i globálně. 

„Navzdory rostoucímu náborovému a radikalizačnímu úsilí pravicových extremistů v online prostředí nadále považují vlády a orgány činné v trestním řízení tyto zločiny za izolované útoky. Tak to ale není,“ píše na svém webu ke speciálnímu projektu NSU Watch. „Tyto útoky pocházejí z komunit, které jsou postaveny na konceptu napodobitele, takzvané kultuře memů. Něco vyfotíte a pak už to pořád jen kopírujete,“ uvedla pro DW Feldmanová.

To se stalo zřejmým už během prvního dne procesu s hallským střelcem, kdy útočník soudci řekl, že založení účtu na platformě Twitch bylo pro jeho čin zásadním, protože chtěl vybídnout k dalším útokům své následovatele tak, jako byl i on inspirován střelcem z Nového Zélandu. Tuto platformu si vybral z toho důvodu, že na Facebooku by jeho livestream rychleji přerušili.

Neschopnost policie

Rekrutování nových extrémistů výrazně nahrává, že je policie velmi pomalá v rozkrývání těchto nových online komunit. Podle Feldmanové ukázal proces se Stephanem B., že německé soudy, policie a státní zástupci byli přinejmenším neznalí a při nejhorším přehlíživí ke zkoumání mezinárodního pozadí tohoto zločinu.

„Neviděli žádnou souvislost s Christchurchem. Bylo jasné, že se příliš nezabývali tím, co je online radikalizace a co je Twitch,“ uvádí Feldmanová. Jako spolužalobkyně měla totiž přístup ke všem vyšetřovacím materiálům a sledovala výpovědi policistů. „Existovaly důkazy, že se federální policie ani nepodívala do diskuze, kam Stephan původně zveřejnil odkaz na přímý přenos.“

Vzhledem k tomu, jak jsou pravicové komunity na internetu propojené, je velmi pravděpodobné, že další potenciální útočník si najde způsob, jak zhlédnout video z Halle. Krátce po střelbě navíc německá veřejnoprávní televize ZDF odhalila, že policii trvalo více než týden požádat o IP adresy uživatelů provozovatele fóra Meguca, kam Stephan B. zveřejnil odkaz na přímý přenos útoku a kde byl tento čin oslavován. V té době byla ale tato data systémem už dávno odstraněna.

Při výslechu u soudu mnoho policistů uvedlo, že jejich úkolem nebylo vyšetřovat pozadí trestného činu. Koneckonců, z úzkého právního hlediska to dává smysl. Případ byl jasný: Měli přiznání a videozáznam se samotným aktem, tak proč kopat hlouběji? „Často jsem je slyšela říkat: Nemám v popisu práce rozumět kontextu,“ uvádí Feldmanová. „Tak čí je to tedy práce?!“

Data v online projektu Felmanové naznačují, že dokud nedojde ke zvýšení informovanosti a proaktivity vlády, policie a občanské společnosti proti radikalizaci online, budou tyto útoky dále pokračovat. „Platforma bude průběžně aktualizována, aby odpovídala skutečnosti a hnala k odpovědnosti jednotlivce a internetové platformy odpovědné za šíření nenávisti a podněcování bílého rasistického teroru v Německu i v zahraničí,“ píše se na webu projektu. Rozsudek v procesu se Stephanem B. by měl padnout v pondělí.

Breivika by nenašli

Hojně aktivní na internetu byl i nejhorší bílý terorista, Nor Anders Breivik, který 22. července 2011 zabil osm lidí bombou v Oslu a pak postřílel 69 účastníků tábora sociálnědemokratických mládežníků. Většinu svého volného času věnoval hraní počítačových her a aktivitě na různých internetových fórech.

Hodinu a půl před svým prvním vražděním také rozeslal manifest, kde deklaroval svou nenávist k muslimům, homosexuálům a liberálům. Navíc se v něm přiznal, že předstíral, že propadl počítačové hře World of Warcraft a že se za to stydí a pokouší se to skrývat.

Expert na terorismus a internetový radikalismus Jacob Aasland Ravndal z Norského ústavu bezpečnostního výzkumu při ministerstvu obrany jeho online stopy důkladně prozkoumal: „Klíčovým zjištěním je, že Breivik zřejmě nikdy své teroristické plány s nikým online neprobíral. Navíc jeho příspěvky na různých internetových fórech nijak zvlášť nevyčnívají, když se srovnají s typickými krajně pravicovými projevy. Norské bezpečnostní služby by na ně patrně nereagovaly, i kdyby byl monitorován,“ konstatoval Ravndal ve studii.

Video Masový vrah Breivik hajloval před soudem. Ten řeší jeho lidská práva - Reuters
Video se připravuje ...