Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš promluvil o lyžařských střediscích v Česku: Otevřou na Štědrý den?

Aktualizováno -
3. prosince 2020
16:35
Autor: simao, ČTK - 
3. prosince 2020
15:55

Andrej Babiš (ANO) míní, že by Česko v otevření lyžařských středisek mohlo kopírovat Rakousko. To se chystá otevřít pro domácí lyžaře 24. prosince. Babiš, který nedávno v Epicentru na Blesk.cz prozradil, že letos svůj tradiční zimní výjezd na lyže za hranice zrušil, čelil ohledné otevření středisek v ČR interpelaci Jakuba Jandy (ODS), někdejšího skokana na lyžích.

Kdy se v Česku otevřou lyžařská střediska? Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dnes uvedl, že vláda měla obavu zimní střediska nyní otevřít vzhledem k návratu žáků do škol i dalšímu uvolňování. Ve svém posledním usnesení tedy rozhodla, že vleky a lanovky musí zůstat zavřené zatím do 12. prosince, kdy má skončit nouzový stav.

Janda: Provozovatelé i návštěvníci v nejistotě

Na to však dnes ve Sněmovně reagovala i opozice. „Provozovatelé lyžařských středisek, ale i návštěvníci hor, mezi něž ostatně také patříte, jsou v naprosté nejistotě. Koronavirová krize jistě není lehká situace a je potřeba rozhodovat často ze dne na den. Přesto ale musím konstatovat, že se vláda v tomto ohledu chová nezodpovědně. Cestovní ruch je oblastí, která byla kvůli koronaviru zasažena obzvlášť silně. A týká se to i horské turistiky,“ uvedl během čtvrtečních interpelací poslanec Jakub Janda (ODS).

„Prakticky jedinou jistotou pro zimní střediska je zákaz provozování vleků a lanovek, který platí do 12. prosince. Co ale bude dál? Postup vlády vyvolává řadu otázek,“ pokračoval někdejší český reprezentant ve skocích na lyžích.

„Proč je dál znemožněno lyžování? Vnitřní sportovní aktivity byly povoleny, přináší snad pohyb na čerstvém vzduchu větší riziko? To mi nedává smysl. Nejde ale jen o sport. Je tu silné ekonomické hledisko. Bavíme se o sektoru, kde je v sázce 45 tisíc pracovních míst a miliardové obraty,“ dodal Janda.

Babiš: Půjdeme asi cestou Rakouska

Během interpelací pak Jandovi premiér odpověděl: „Nejdůležitější rozhodnutí přijímá ministr zdravotnictví, i ten PES je výroba ministerstva zdravotnictví, vláda ho vzala na vědomí a my samozřejmě respektujeme, co říká pan ministr Blatný. Je pravda, že co se týče těch areálů, tak o tom je velká debata v celé Evropě.

Např. Rakousko od 24. prosince umožní provozování venkovních zimních sportů včetně lyžování, ovšem jen pro místní – hotely a restaurace ostatně budou dál zavřené až do 7. ledna.

Některé země včetně Francie, Německa či Itálie v posledních týdnech žádaly, aby se evropská lyžařská střediska přes Vánoce a Nový rok uzavřela, a zabránilo se tak šíření koronaviru.

„Francie zkrátka ty areály nechce pustit, prezident Macron řekl, že vleky během Vánoc nespustí. A Rakousko pustí vleky 24. 12., ale oni mají zavřené hotely a restaurace. Takže oni pustí tyto vleky a u nás je o tom debata. I dnes večer o tom bude jednání a zítra bude Rada pro zdravotní hrozby, kde už by měl být nastíněn nějaký postup,“ podotkl dnes premiér Babiš.

„Pokud jsem to pochopil, ale nechci předjímat, tak se uvažuje tím směrem, že budeme kopírovat Rakousko, protože de facto v Rakousku to bude jenom pro místní obyvatele,“ dodal.

Hlavním problémem fronty

Babiš také nastínil, co se nyní kolem lyžařských středisek řeší především. „Víceméně hlavní problém je management fronty na vlek, o tom to je, o managementu fronty, aby tam zkrátka nedocházelo k přenosu,“ podotkl na interpelacích.

„Je to na stole, je o tom velká debata a určitě to aktivně řešíme,“ ujišťoval nicméně.

Babiš na okraj interpelace k lyžařským střediskům poznamenal: „Situace stále není dobrá, počty nakažených jsou vysoké. Dneska rozvolňujeme a zkrátka my můžeme jen poprosit všechny, aby byli zodpovědní, solidární, aby dodržovali rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Samozřejmě my vnímáme potřeby sportovců a jsme připraveni vést dále tyto diskuze.“

Sám Babiš na lyže jezdí rád – především do rakouských č francouzských Alp. Tentokrát však má on i jeho manželka Monika smůlu.

V Epicentru na Blesk.cz totiž Babiš o letošních Vánocích uvedl: „Bohužel budou jiné. Určitě budou jiné. Mě se ptali, jestli půjdu na lyže. Nepůjdu. Po 17 letech nepůjdeme na lyže, budeme doma, budeme koukat na pohádky, na filmy, budu s rodinou a budou jiné.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa