Tradiční vánoční strom již zdobí Staroměstské náměstí, ale prostor pod ním zeje neobvyklou prázdnotou. „Vzhledem k epidemické situaci v České republice a stále narůstajícímu počtu nakažených koronavirem jsme se rozhodli, že nebudeme vánoční trhy připravovat v rozsahu a velikosti, na jaké jsme byli zvyklí v minulých letech. K tomuto kroku jsme nuceni přistoupit, abychom zamezili dalšímu nekontrolovanému šíření epidemie covid-19,“ vysvětlil na konci listopadu náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (STAN).

Nekonají se ani trhy na Václaváku a náměstí Republiky. Otevřené jsou však trhy na náměstí Míru nebo u Anděla. Pozor, nejsou ale vánoční! „Pokračujeme v trzích, které tam již byly. Nejde o vánoční trhy,“ řekl mluvčí Prahy 5 Tomáš Kopečný s tím, že například svařák si tu lidé nedají.

Takto vypadá letošní vánoční smrček na Staroměstském náměstí:

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený. Aleš Brunclík

Na horký alkoholický nápoj naopak mohou zajít na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Svařák si tu zákaznící zakoupí, ale nesmí ho tu vypít,“ řekla Zuzana Křížková, mluvčí Prahy 3, podle které jde rovněž o běžné trhy, nikoliv vánoční. „Ale budeme se snažit, aby zde obchodníci prodávali i vánoční zboží,“ dodala.

Fotogalerie
21 fotografií