Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

BioNTech a Moderna registrují vakcíny proti covidu i v EU. Kdy dostane očkování zelenou?

Autor: ČTK, mav - 
1. prosince 2020
13:40

Pár dní po americkém úřadu obdržela dvě žádosti o podmínečnou registraci vakcín proti covidu-19 i Evropská unie. Jak tandem BioNTech-Pfizer, tak společnost Moderna zažádaly v pondělí. Výsledky řízení, snad tedy evropská zelená pro dvě vakcíny, se čekají za měsíc.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v úterý potvrdila, že obě žádosti přijala a zahájila jejich zkoumání. Nyní bude posuzovat účinnost i bezpečnost očkovacích látek. Pokud vše půjde podle plánu a k dispozici budou všechny potřebné dokumenty, mohla by EMA dokončit zkoumání vakcíny firem Pfizer a BioNTech do 29. prosince a očkovací látky firmy Moderna do 12. ledna. S rozhodnutím EMA musí souhlasit i Evropská komise, která se ale obyčejně řídí doporučením lékové agentury.

Německá firma BioNTech uvedla, že s distribucí vakcíny v Evropě může začít okamžitě po její registraci. Podle jejího mluvčího Sierka Poettinga by to mohlo být i během „několika málo hodin“. Vakcínu lze skladovat v běžné chladničce až pět dní, v boxech se suchým ledem až měsíc. K delšímu skladování už je třeba speciálních chladicích zařízení zajišťujících -70 až -80 °C. Přípravek od americké Moderny má menší nároky na uchování.

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19, značí, u kolika pacientů se po očkování vytvořil dostatek protilátek. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, a tedy před nakažlivostí bezpříznakových infikovaných, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky.

Nadstandardní účinnosti i u ohrožených skupin

I v ohrožené skupině starších lidí je účinnost vysoká, 94 procent, což u klasických vakcín nebývá standard. Oba dva přípravky ale fungují na principu genetického inženýrství, využívají tzv. mediátorovou RNA, která imunitní systém starých lidí vybudí lépe než třeba umrtvený virus z jiných očkování. I Moderna tak hlásí podobně vysokou úspěšnost u mladších i starších.

Evropská komise už v listopadu schválila podpis smlouvy na nákup až 300 milionů dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech a 160 milionů dávek očkovací látky vyvinuté firmou Moderna. Od dalších pěti firem nasmlouvává Brusel přes miliardu injekcí, 11 milionů z nich (čili pro 5,5 milionu lidí) dostane Česko. Není samozřejmě jisté, že všechny dostanou zelenou a přijdou včas. Evropa ale zároveň část svých zásob předá chudším zemím třetího světa.

Už v listopadu podaly firmy Pfizer a BioNTech žádost o schválení mimořádného nasazení látky ve Spojených státech. V pondělí stejnou žádost v USA podala i Moderna. Podle DPA Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku. Britské nemocnice dostaly pokyn být připraveny očkovat už od příštího týdne.

Video Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček. - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa