Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kim i s rodinou se nechali naočkovat proti covidu? Vůdce KLDR prý využil vakcíny z Číny

Autor: ČTK - 
1. prosince 2020
10:40

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho rodina byli údajně již očkováni proti koronaviru. Experimentální vakcínu jim poskytla Čína, uvedl dnes podle agentury Reuters americký analytik Harry Kazianis s odvoláním na zdroje z japonské rozvědky. Někteří experti nicméně vyjádřili pochybnosti, že by Kim experimentální vakcínu užil.

„Kim Čong-un a několik členů severokorejského vedení a Kimovy rodiny bylo v posledních dvou nebo třech týdnech očkováno proti koronaviru díky experimentální vakcíně dodané čínskou vládou,“ napsal Kazianis, který působí jako ředitel korejských studií při washingtonském institutu Center for the National Interest.

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky

Zatím není jasné, která firma vakcínu poskytla. Kazianis připomněl, že vakcínu proti koronaviru vyvíjejí nejméně tři čínské společnosti - Sinovac, CanSinoBio a Sinopharm.

Video  Vláda o rozvolnění opatření v Česku  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Farmaceutická firma Sinopharm uvedla, že její experimentální vakcína již byla poskytnuta téměř milionu lidí v Číně. Ani jedna ze zmíněné trojice firem ale doposud oficiálně neoznámila zahájení třetí fáze klinických testů svých očkovacích látek.

Někteří odborníci vyjádřili nad zprávou o údajném očkování pro Kima pochybnosti. „Kim by takto neriskoval, když má množství úkrytů, kde může pobývat v téměř úplné izolaci,“ prohlásil expert na infekční nemoci Čche Čung-hun, který v roce 2012 uprchl z KLDR do Jižní Koreje.

Video  „Letos raději bez Mikuláše.“ Havlíček v Blesku o rozvolňování: Otevřou obchody v pondělí?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Analytik: Kim by dal přednost evropské vakcíně

Podle analytika Marka Barryho by Kim dal přednost otestované evropské vakcíně před čínskou.

Severní Korea nepotvrdila na svém území žádnou nákazu koronavirem. Jihokorejská rozvědka ale uvedla, že virus se v KLDR mohl vyskytnout vzhledem k tomu, že před uzavřením hranic koncem letošního ledna Severní Korea udržovala obchodní i další styky s Čínou, kde se objevily vůbec první případy infekce virem SARS-CoV-2.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa