Video
Video se připravuje ...

Xbox Series X trailer Microsoft

Dodnes s láskou vzpomínám, jak jsem si někdy v roce 2002 nebo 2003 přinesl domů první Xbox, který se u nás v Česku oficiálně vůbec neprodával. Byl jsem naprosto unesen z jeho výkonu, který byl o poznání větší než u konkurenčních konzolí PlayStation 2 a GameCube. Hry na něm svého času vypadaly neskutečně nádherně a jeho knihovna se pyšnila mnohými exkluzivními tituly. Dodnes jde o moji nejoblíbenější konzoli. Xbox 360 pak byl nástupce, jakého jsme si všichni přáli a zasloužili.

Konzole s největším výkonem 

O generaci vyšší výkon, další exkluzivní videohry, částečná zpětná kompatibilita a obrovská podpora vydavatelů třetích stran. Původní Xbox One už kvůli málu exkluzivních her taková hitparáda nebyl, ale následující mezigenerační Xbox One S a především Xbox One X ukázaly, že Microsoft neusnul na vavřínech a chce hráčům přinášet stále lepší a lepší konzole. A také výkonnější! Mít nejsilnější hardware je konzolové motto Microsoftu už nějaký ten pátek. A nejinak tomu je i teď.

Gears 5 na konzoli Xbox Series X.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Xbox Series X je nejvýkonnější konzolí nové generace. Je dokonce výkonnější než konkurence v podobě PlayStation 5. A to je co říct! Bohužel neexistuje jeden jediný exkluzivní titul určený pouze pro XSX, takže to, co tahle mašinka dokáže, uvidíme teprve v budoucnu. Řada her se ale dočkala optimalizace pro novou generaci a je to na nich nejenom vidět, ale díky zkráceným nahrávacím časům také znát. XSX má totiž SSD - polovodičový disk, díky kterému jsou loadingy záležitostí pár sekund.

4K je standardem, konzole zvládne i 120 fps

Vzhledem k tomu, že má konzole neuvěřitelně silnou grafickou kartu s procesorem o výkonu 12 teraflopů, hry vypadají o poznání lépe než na minulé generaci. Nativní rozlišení 4K je standardem. Už tak nádherné hry, jako je brutální akce Gears 5, vypadají nyní ještě krásněji. Platí to i o strategii Gears Tactics, která se na Xbox konzole podívala až nyní. Takový Ori and the Will of the Wisps běží dokonce v supersamplovaném 6K rozlišení. Takže pokud máte supermoderní TV, budete zírat jak tele na nová vrata. Příslib 8K do budoucna tu je.

Ori and the Will of the Wisps na konzoli Xbox Series X.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Xbox Series X samozřejmě podporuje moderní grafické technologie včetně ray-tracingu. Ten stojí za realistickými odlesky a zrcadlení. Laicky řečeno uvidíte v oknech a kalužích na ulicích odrazy dění v reálném čase. Výkon konzole nové generace Microsoftu se projevuje i ve frameratu. 60 fps při nativním 4K je nyní skutečností bez žádných ale. Halo: The Master Chief Collection toho budiž důkazem. XSX však zvládne i 120 fps, což ukázal zmíněný druhý Ori, Gears 5 nebo závody Dirt 5.

Parádní zpětná kompatibilita

Samozřejmě musíte být majiteli moderní TV s portem HDMI 2.1. XSX je zpětně kompatibilní se všemi hrami pro Xbox One. Dokáže ale spustit i vybrané tituly z původního Xboxu a Xboxu 360. Seznam podporovaných titulů je stejný jako u Xboxu One. Vyzkoušel jsem Panzer Dragoon Orta od Segy pro původní Xbox a kultovní horor Deadly Premonition s arkádovou střílečkou R-Type Dimensions pro Xbox 360. Všechny hry běžely parádně. XSX má skvělou zpětnou kompatibilitu.

Panzer Dragoon Orta na konzoli Xbox Series X.

Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Dokonce lepší než PlayStation 5. Při tom masivním výkonu hráče samozřejmě napadne, jak je konzole hlučná. Xbox Series X je velmi tichý stroj. Při hraní digitálních her neuslyšíte nic. Leda pokud byste přitiskli ucho k samotné konzoli, uslyšíte tiché hučení. To způsobuje masivní větrák, který má na svědomí, že se výkonná konzole nepřehřívá. Při hraní Resident Evil Revelations 2 pro Xbox One z disku však řvala konzole docela hlasitě. Pokud hrajete hru z disku, uslyšíte nový Xbox pracovat.

Menu je kompletně v češtině

Na digitální hry a další obsah je vyhrazeno relativně málo místa. Konzole má disk o velikosti 1 TB, z čehož je 802 GB dostupných pro uživatele. To je sice více než u PS5, ale stejně tento prostor rychle zaplníte. Úložiště lze však rozšířit externím SSD diskem. Hodně se mi zamlouvá možnost quick resume, která nabízí rozehraní několika videoher najednou a snadný návrat k nim. Konzoli můžete klidně uspat, a když ji probudíte k životu, budete pokračovat během několika sekund přesně tam, kde jste skončili.

Konzole Xbox Series X vestoje.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Dashboard se dočkal menších změn, ale každý hráč, který je na něj zvyklý z Xboxu One, se v něm velmi rychle zorientuje. Menu je navíc kompletně v češtině, což ocení všichni našinci. Samotný design Xbox Series X se mi velmi líbí. Konzole má minimalistický vzhled a může být umístěna ve vertikální i horizontální poloze. Osobně z vlastních zkušeností preferuji pozici vleže. Léty hraní prověřený Xbox One gamepad prošel revizí a jeho Xbox Series X verze je ještě lepší.

Vylepšený gamepad

Je o něco menší, takže hráčům, kteří nemají obří pazoury, sedne lépe do rukou. Zespodu má slabou texturu, což uchopení také pomáhá. I když nemá haptickou odezvu jako konkurenční DualSense, i u xboxového gamepadu došlo k vylepšení, co se vibrací týče. Jsou více cítit a obdařeny jsou jimi nyní i spouště. Přibylo navíc jedno tlačítko, které jako recenzent velmi oceňuji. Jde o sdílení, které je určeno k zaznamenávání screenshotů a videí. Pokud ho krátce zmáčknete, konzole vytvoří snímek.

Zleva: Joypady pro původní Xbox, Xbox 360, Xbox One a Xbox Series X.

Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Když ho podržíte déle, vytvoří video. Digitální směrová tlačítka byla také upgradována. Nyní je d-pad osmisměrný, a tudíž o mnoho přesnější. Joypad je skvělý a jeho vylepšení vítám. Jediná skvrna, která ho hyzdí, je opět napájení pomocí tužkových baterií. To jako vážně? V roce 2020? Jasně, dá se dokoupit nabíjecí kit, ale ten by měl být přítomný už v základní výbavě. Xbox Series X je skutečné dělo. Pokud chcete hrát na nejsilnějším hardwaru, toto je ta správná konzole pro vás. Exkluzivní tituly mi ale na této platformě chybí.

Slibná budoucnost

Microsoft však v posledních letech razí jinou politiku než Sony. Má své předplatné Xbox Game Pass, díky kterému hráč získává přístup k velkému katalogu her včetně novinek, které vydává sám Microsoft. Je to takový Netflix videoher. Situace se ale možná v blízké době změní. Microsoft před nedávnem koupil vydavatelský dům Bethesda, takže pro Xbox Series X mohou být určeny exkluzivně i takové série jako Doom nebo Wolfenstein. To může hodně zamíchat kartami na konzolovém trhu.

Zleva: Xbox, Xbox 360, Xbox One a Xbox Series X.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Xbox Series X v číslech

CPU: 8x Cores @ 3.8 GHz (3.6 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU

GPU: 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU

Paměť: 16 GB GDDR6 w/ 320b bus

Úložiště: 1 TB Custom NVME SSD (dostupné 802 GB)

Mechanika: 4K Blu-ray

Xbox Series S: Alternativa pro příležitostné hráče

Společně s konzolí Xbox Series X byla na trh uvedena i její menší, méně výkonná, ale také o poznání levnější sestřička. Nese jméno Xbox Series S a jde o dosud historicky nejkompaktnější konzoli od Microsoftu. Je tedy menší nejen než XSX, ale také všichni její předchůdci. Jde o čistě digitálně orientované zařízení bez 4K Blu-ray mechaniky. Hry z disku nespustíte, lze je však pořizovat z Microsoft Store nebo půjčovat díky skvělému předplatnému Xbox Game Pass. To samé platí o filmech.

Konzole Xbox Series X a Xbox Series S.

Autor: Microsoft

Hardware konzole je slabší než u XSX. Má trochu pomalejší procesor, což ani tak nevadí. Grafický procesor je však o poznání slabší – má pouhé 4 teraflopy oproti 12 u Xbox Series X. Konzole však zvládá rozlišení 1440p i framerate 120 fps. Paměť je 10 GB a úložiště má velikost 512 GB, z čehož je pro uživatele určeno pouhých 362 GB. To je opravdu málo. Je proto potřeba obsah v konzoli promazávat. Jde o asi její největší slabinu. Cena konzole je však nízkých 7990 Kč. Pro příležitostné hráče jde o ideální stroj.

Fotogalerie
109 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Nejvýkonnější herní konzole na trhu
Zpětná kompatibilita – staré hry běží a vypadají lépe
Krátké nahrávací časy díky SSD disku
Vylepšený gamepad
Většinou příjemně tichý chod
Krásný minimalistický design
Menu kompletně v češtině
Xbox Series S jako levnější alternativa
 
Minusy:
Zatím žádné exkluzivní videohry
Disk v konzoli se rychle zaplní
Ovladač na tužkové baterky v roce 2020?
 
Infobox
Datum vydání: 10. listopad 2020
Platforma: Xbox Series X
Cena: 13 499 Kč
Výrobce: Microsoft
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: CZ
Oficiální stránka konzole