Přímo na vrcholu Velkého Blaníku (636 n. m. m), hoře opředené pověstmi o bájných rytířích v čele s patronem země České svatým Václavem, se tyčí tři desítky metrů vysoká dřevěná rozhledna ve tvaru husitské hlásky.

Z rozhledny je výhled do všech světových stran - do krásné podblanické krajiny a při dobré viditelnosti až na okraj Prahy. Ve věži se nachází výklenek zvaný oltářní mensa, takže se zde mohou konat svatební obřady.

Pokud se k rozhledně, tedy na vrchol Blaníku, vydáte po nenáročné trase z městysu Louňovice pod Blaníkem, neminete výrazný skalní útvar zvaný Veřejová skála. Podle legendy se právě v ní nachází vstup k blanickým rytířům, kteří se až bude nejhůř probudí, vyjedou ze skály a porazí nepřátele.

K rozhledně vede červená turistická značka a naučná stezka S rytířem na Blaník. Na tu lze nastoupit z placeného parkoviště za Louňovicemi pod Blaníkem. Z druhé strany lze vyrazit z Krasovic. Alternativně lze vyrazit z obce Lesáky po zelené turistické značce a na červenou se připojit u rozcestníku Velký Blaník.

Červená turistická značka je zároveň trasou Jihočeského ramene Svatojakubksé poutní cesty, která vede z Vlašimi až na hranice s Rakouskem. Začíná zde i poutní cesta Blaník - Říp, která sdílí část trasy se Svatojakubskou stezkou.