Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vánoční cukroví našich babiček! Recepty na rohlíčky, ořechy i Ischelské dortíčky!

/
  • Užijte si Vánoce našich babiček s novou kuchařkou Blesku.
    30. listopadu 2020 ● 08:55

    Také už postupně začínáte péct některé druhy cukroví, jež se potřebuje před konzumací několik týdnů jak se patří rozležet, aby bylo dokonale vláčné? Pokud ještě sháníte inspiraci, jaké cukrovinky letos rodině předložit u štědrovečerní tabule, začtěte se do naší kuchařky. 

  • 1.

    Zvyky při pečení cukroví

    S pečením tradičního vánočního cukroví byla dříve spjata celá řada pověr a zvyklostí. Například voda z díží, vymývaných po zadělávání těsta, se přidávala do krmení kravám, aby v dalším roce hodně dojily.

     

    Pečivo měl vždy jako první ochutnat hospodář, aby měl v následujícím roce zajištěnou dobrou úrodu.

     

    Aby stromy hojně plodily i v dalším roce, měly si o ně hospodyně při zadělávání těst otírat ruce. 

     

    Do vánočního pečiva se také pro štěstí zapékaly mince. Toho, kdo minci našel, provázelo štěstí po celý následující rok.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Tvary cukroví mají pohanské kořeny

    V dávných dobách ještě předtím, než začali křesťané v prosinci slavit Ježíšovo narození, slavívali v téměř stejném čase pohané svátek zimního slunovratu. Právě k němu se vážou některé společné tradice – a zde má své kořeny i pečení vánočního cukroví.

     

    Těsto vykrajované do nejrůznějších tvarů například symbolizovalo rituální zvířata, která lidé v dávných dobách uctívali a věřili, že zvíře z těsta přenese svou sílu na člověka, který je dostal jako dar.

     

    Oblíbený byl i tvar kruhu, který symbolizoval slunce a který zůstal zachován do našich dnů v podobě sladkých koláčů. Pečené symboly se také často zavěšovaly na stromy nebo dveře a okna domů, aby zahnaly zlé duchy.

     

    Troufnete si na vanilkové rohlíčky? Jak na to, poradí video recept!

    Video
    Video se připravuje ...

    Vanilkové rohlíčky: video recept na vánoční klasiku 

  • 3.

    Ischelské dortíčky v hořké čokoládě

    Suroviny: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, kůra z 1 citronu, vanilka, špetka skořice.

     

    Na náplň: 100 g cukru, 1 lžíce rumu,150 g lískových ořechů, a dále: 20 g rybízové marmelády na spojení, čokoládová poleva, mandle, ořechy.

    Autor: Shutterstock

    Postup: Ze surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme placku a vykrajujeme z ní různé tvary. Ty přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 8 minut.

     

    Mezitím si připravíme ořechovou náplň z cukru, rumu a ořechů, které nasucho opražíme na pánvi a pak najemno rozmixujeme. Upečené kousky těsta necháme vychladnout, potom polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou náplní, opatrně je spojíme k sobě a necháme ztuhnout. Poté namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy a ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí.

  • 4.

    Plněné ořechy

    Suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 235 g másla,1 žloutek, špetka soli, 1/2 lžičky kakaa holandského typu, tuk na vymazání formiček.

     

    Na náplň: 150 g másla,150 g krupicového cukru,150 g mletých vlašských ořechů.

    Autor: Shutterstock

    Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutku, soli a kakaa uhněteme těsto. Zabalíme ho do  fólie a necháme do druhého dne odpočinout v chladu. Ořechové formičky vymažeme tukem a plníme velmi slabou vrstvou těsta. Pečeme 7– 10 minut v troubě vyhřáté na 165 °C. Ještě teplé ořechy vyklopíme z formiček.

     

    Mezitím si připravíme náplň z másla, cukru a mletých vlašských ořechů. Vychladlé ořechy po dvou slepujeme ořechovým krémem a necháme alespoň týden rozležet v chladu.

  • 5.

    Vanilkové rohlíčky

    Suroviny: 300 g hladké mouky,180 g másla, 100 g nastrouhaných vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru + na obalení, 1 vejce, 1 žloutek,1 vanilkový cukr na obalení.

    Autor: Shutterstock

    Postup: Ze surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme přes noc v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme válečky o průměru 1– 2 cm, z nich odkrajujeme krátké díly a tvarujeme rohlíčky. Použít můžeme také formičky na rohlíčky. Troubu předehřejeme na 180 °C, cukroví přeneseme na máslem vymazaný plech a pečeme asi 10 minut dorůžova. 

     

    Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a zcela vychladlé je uložíme do chladu, aby změkly.

     

     

Dnešní horoskopy