Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček po rozvolnění věří lidem. Fiala vidí „světlo na konci tunelu“ pro obchodníky

Autor: ČTK, sova - 
29. listopadu 2020
13:54

Vládou schválené rozvolnění protiepidemických opatření od čtvrtka považuje ministr vnitra a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček za vyvážený kompromis. V diskusním pořadu Partie televize Prima řekl, že původně byl pro otevření obchodů a služeb až od pondělka za týden. Ke změně názoru ho přesvědčil argument, že lidé by měli před Vánoci málo času na nákupy a mohly by se tvořit fronty. O zmírnění opatření od čtvrtka příštího týdne v neděli ministři rozhodli jednomyslně. Předseda opoziční ODS Petr Fiala vítá plánované rozvolnění opatření proti koronaviru. Čtvrtkem podle šéfa občanských demokratů snad skončí diskriminace malých prodejců, ti museli mít do nynějška zavřeno. I Fiala to uvedl v diskusi na televizi Prima.

Tlaky na rozvolnění současných protiepidemických opatření byly podle Hamáčka obrovské, lidé si přejí návrat k normálu. Proti tomu ale hovoří stále relativně vysoké denní počty potvrzených případů covidu-19.

S návrhem na čtvrteční přechod ze čtvrtého na třetí stupeň protiepidemických opatření přišel na nedělní jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Část vlády včetně mne navrhovala, že bychom mohli ještě týden počkat, část vlády říkala od pondělka,“ nastínil průběh nedělní diskuse ministrů Hamáček.

Hamáček: Rozumný kompromis

K souhlasu s dřívějším termínem šéfa sociální demokracie přesvědčila obava, že při pozdějším otevření obchodů a provozoven služeb by lidem v předvánočním období zbylo málo času na nákupy a zajištění služeb, které jim chyběly.

„Toto je rozumný kompromis, který umožní absolvovat ještě jeden nákupní víkend před Vánocemi. Věřím, že lidé své nákupy nějak rozfázují, rozvrhnou, a že budou dodržovat všechna opatření,“ dodal Hamáček.

Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020) Koronavirus v ČR: Nákupy během pandemie covid-19 (listopad 2020) | Foto Blesk - Tonda Tran

Kabinet na nedělním mimořádném jednání schválil s platností od čtvrtka změnu stupně rizika v protiepidemickém systému (PES) ze čtvrtého na třetí. To bude mimo jiné znamenat, že se budou moci otevřít i dosud zavřené obchody s jinými než základními potřebami nebo s výjimkou. Bude platit omezení plochy na zákazníka. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci. Konat se budou moci i venkovní trhy. Stravovací zařízení se budou moci otevřít na polovinu kapacity. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé.

Fiala: Jsem rád, že se vracíme k normálnímu životu

Předseda ODS Petr Fiala ocenil, že kabinet, který v neděli opatření od čtvrtka příštího týdne zmírnil, rozhodoval konsensuálně.

„Jsem rád, že se posouváme, že se vracíme k normálnímu životu,“ uvedl Fiala v debatě s ministrem vnitra a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Je rád, že na přechodu do třetího stupně byla ve vládě shoda. Poukázal na to, že v předchozích dnech se výroky jednotlivých ministrů ohledně možného uvolnění přísných protikoronavirových opatření lišily.

Podle předsedy ODS vláda dosud nereagovala na usnesení Sněmovny z 19. listopadu, aby vláda udělala něco s povinným uzavřením malých obchodů a provozoven. „Snad čtvrtkem skončí diskriminace drobných prodejců, malých prodejen,“ doufá Fiala. Řada živnostníků, prodejen či restaurací už je podle něj na dně. „Takže je to světlo na konci tunelu,“ uvedl k nedělnímu rozhodnutí vlády.

funebrak ( 29. listopadu 2020 18:52 )

40 let jsem čekal na tyhle dva pitomce prahnoucí po moci a majetku.

MAMKA2316 ( 29. listopadu 2020 16:57 )

FIALU BYCH NEZAMĚSTNAL ANI JAKO UKLIZEČE !!§ TO JE ASI ABSOLUTNĚ NEMOCNÝ ČLOVĚK OD KTERÉHO NEVITE CO PROVEDE JEHO POVAHA JE HLAVNĚ O NENÁVISTI A ZLU !!KDE ASI UDĚLAL TY SVOJE TITULY ????

gejzovic ( 29. listopadu 2020 16:32 )

nenechte uražet fialovoubarvu,ta stěma pitomcema nic společného

hejhej ( 29. listopadu 2020 15:54 )

ivanak: Bláboly Fialy se poslouchat nedají. Ale stále čekám na řešení Fialy s hulvátem a blbem starostou Novotným. Nějak to, že starosta uráží a používá vulgarity vůči ministryni Fiala neřeší ?????? Hlavně, že ury chleně řešil p. Klauseml. - asi proto, že nesnáší chytřejší , proto se obklopuje duševními ubožáky typu Novotný, Němcová apod.

Maximilian ( 29. listopadu 2020 15:49 )

Vidim světlo na konci tunelu pro ODS,když zvolí jiného predsedu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa