Trvalo celý týden, než se v plzeňském depu stal z obyčejného vozu ten pravý vánoční. Nejprve tramvaj zahalil speciální dekorační, na oknech průhledný, celoplošný polep. Se svátečními motivy se na něm objevily i plzeňské dominanty.

„Poté se nainstalovala světélka, která se připojila do klimatizační jednotky. Na každé straně vozu je 13 světelných dekoračních prvků, celkem asi dva tisíce světélek,“ popsal mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.

Jak pojede

O první adventní neděli vyjede tramvaj v  16:25 z Palackého náměstí. Další časy odjezdů jsou 16:55, 17:25, 17:55, 18:25 a 18:55.  Končit bude na Mikulášském náměstí, jízdné bude v neděli zdarma.

V pracovních dnech sveze vánoční tramvaj cestující na lince č. 2 ze Skvrňan na Světovar a zpět, o víkendech pak na lince č. 4 mezi Košutkou a Bory. Koleje bude brázdit minimálně do konce prosince.  

Šampiónka z Plzně

Vánoční tramvaje v Plzni umí. Vozy tu svátečně zdobí již třetí sezónu a pravidelně se účastní i soutěží o ten nejkrásnější. V mezinárodním klání Plzeňské loni i předloni předčil jen maďarský Miškovec. „Pokud se soutěž uskuteční i letos, plánujeme naši tramvaj opět přihlásit,“ dodal Vávro.

VIDEO: Takhle se letos zdobila plzeňská vánoční tramvaj.

Fotogalerie
7 fotografií