Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vložky zdarma pro Češky: Schillerová našla řešení, půjdou potřebným přes potravinové banky

Autor: Jakub Veinlich - 
28. listopadu 2020
06:00

Je to jen pár dní, co Skotsko jako první země na světě hradí slečnám a ženám menstruační pomůcky. V době řešení koronaviru se sice čeští ministři, včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), nad otázkou redakce Blesk Zpráv, zda bude britskou zemi následovat i Česká republika, pousmáli, přesto předseda vlády zaúkoloval šéfku státní kasy Alenu Schillerovou (ANO), aby našla také nějaké řešení, jak i u nás řešit takzvanou „menstruační chudobu.“

Pro většinu českých politiků, včetně premiéra a ministrů, je v současné době prioritou řešit především dopady koronaviru na českou ekonomiku, společnost, zdravotnictví nebo například školství. I proto se řada z nich nejdříve ve středu pousmála nad otázkou redakce Blesk Zpráv, zda Česko napodobí Skotsko a nabídne ženám drogistické zboží na menstruační cyklus zdarma.

Babiš to zřejmě vycítil jako silné téma a hned se ho ujal. Pověřil ministryni financí Schillerovou, aby našla řešení alespoň pro sociálně nejslabší.

„Skotsko bude jako první země na světě všem ženám hradit menstruační pomůcky. Chtějí zbořit toto stigma a bojovat s chudobou. Novináři se mě ptají, jestli by bylo něco takového možné i u nás. U příjmově nejslabších určitě. Požádal jsem Alenu Schillerovou, aby našla řešení,“ rozepsal se Babiš na twitteru.

Ministryně financí hledala řešení přesně dva dny. Distribuce potřebných výrobků se sice netýká, stejně jako ve Skotsku, všech žen a dívek, ale dostanou se k nim nově ve větší míře například matky samoživitelky, ženy ze sociálního prostředí nebo postižené. A to prostřednictvím potravinových bank, kterým vláda navýšila také státní rozpočet.

Více peněz potravinovým bankám

„Česká federace potravinových bank disponuje celorepublikovou sítí, má vybudovaný efektivní distribuční systém, navázaný na další charitativní a dobročinné organizace, prostřednictvím kterých se hygienické potřeby dostanou ke koncovým klientům, zejména samoživitelkám, postiženým, lidem bez domova a v nouzi,“ řekla Blesk Zprávám ministryně Schillerová.

Už 20. listopadu, tedy ještě pár dní před dotazem redakce Blesk Zpráv, přitom vláda navýšila o 20 milionů korun na 83 milionů rozpočet potravinových bank. Přijaté vládní usnesení se týká „Snížení dopadů krizové situace u potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením v souvislosti se šířením nákazy SARS CoV-2 v ČR.“

„Ministerstvo financí je samozřejmě připraveno prostřednictvím státního rozpočtu zajistit fungování systému potravinových bank i v následujících letech tak, aby všichni skutečně potřební měli k nezbytným hygienickým potřebám umožněn přístup,“ dodala Schillerová.

Odlišný názor než premiér Babiš a ministryně Schillerová má ale například její vládní kolegyně, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Skotsko je podle ní velmi hrdý a odvážný národ, který se nebojí jít proti proudu, sama by prý ale takovou cestu nevolila. „Možná se někteří budou divit, ale o zavedení menstruační dávky jsem dosud neuvažovala,“ dodala ministryně.

„Pro začátek by bylo za mě vhodné jít cestou snížení daně na menstruační pomůcky,“ reagovala pro Blesk Zprávy místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by si zrovna v tomto u Skotska inspiraci také nebrala. Raději by podle svých slov zavedla taková ekonomická opatření, aby lidé měli za co utrácet.

„Považuji za mnohem lepší přístup usilovat o to, aby si lidé měli šanci co nejvíce vydělat a za své vydělané peníze koupit vše, co potřebují, včetně hygienických potřeb,“ přidala svůj recept šéfka TOP 09. 

Skotové si zákon odhlasovali v úterý. Podle nových pravidel mají mít lidé právo na bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším hygienickým potřebám při menstruaci. Běžně k dostání mají být také například ve školách, na univerzitách, na úřadech a v dalších veřejných budovách. Stát to vyjde podle propočtů asi na 285 milionů korun.

Ne ve všech zemích světa mají ženy to štěstí, že si mohou vložky nebo tampony pořídit. Existují ale různé charitativní organizace, kde se dá i toto zboží zakoupit a poslat do země, kde jsou základní hygienické věci nedostatkovým zbožím.

kahuja ( 28. listopadu 2020 15:03 )

Do těch bank nikdo nechodí. To jsou obrovské sklady , tam se jen ty vybrané věci svezou. A pak si to neziskovky rozeberou a dál někomu přidělují . Evidence asi žádná.

kahuja ( 28. listopadu 2020 14:48 )

Ne. Tu si udělají až zas zvednou soc. dávky. Akorát nevím za co je utrácí, když vše mají pak ještě dotované - bydlení,energie, zdravotnictví, dopravu, jídlo z bank....

kahuja ( 28. listopadu 2020 14:43 )

Ona ta spotřeba bude jen od 12 do 14 let. Pak už je stejně každá v jednom kuse až do přechodu těhotná. A že použité se nevyhazují z okna na dvůr, to už jim někdo řekl?

krapotkin ( 28. listopadu 2020 13:54 )

Feministka jedna, kdy se budou zadarmo rozdávat chlapům Primerosy ?

1xxx ( 28. listopadu 2020 12:28 )

tak jsem se podíval, že nanorespirátory i nanoroušky jsou za 21% DPH, občané starající se o ochranu svého zdraví pěkně plní státní pokladnu, občane plať, státní zaměstnanci si to nafasují ( tedy až na učitelé a další "zbytečné" státní zaměstnance podle vlády)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa