Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klára (24) bojuje s „ereskou“: I přes vážnou nemoc pomáhala během pandemie seniorům

Autor: ula - 
30. listopadu 2020
05:45

Usměvavé učitelce v mateřské školce Kláře (24) se před rokem obrátil život naruby. Nejdříve začala hůře vidět na pravé oko. Následovalo kolečko lékařských vyšetření, ale příčinu problémů zpočátku nemohla lékařka odhalit a poslala mladou ženu ke specialistům. Ti odhalili roztroušenou sklerózu. Diagnóza nevyléčitelné nemoci pro ni byla šok, se kterým se dlouho vyrovnávala, navíc o nemoci četla diskuze na internetu. Přesto během první vlny koronaviru pracovala jako dobrovolnice a za to získala medaili z rukou hejtmana Libereckého kraje.

Sympatické blondýnce bylo teprve 23 let, když začala hůře vidět na pravé oko. Příčinu lékařka zpočátku nemohla odhalit a poslala Kláru ke specialistům, kteří odhalili roztroušenou sklerózu. Diagnóza nevyléčitelné nemoci pro ni byla šok.

„Když mi lékaři řekli, co mi skutečně je, tak to pro mě bylo hodně náročné. Už nějakou dobu jsem byla členem internetových diskuzí, kam psali právě pacienti s roztroušenou sklerózou. Představila jsem si, že mě potkají všechny příznaky, o kterých tam lidé psali, například ochrnutí,“ vysvětluje Klára tím, že se musela s diagnózou velmi dlouho vyrovnávat.

Mladých lidí s „ereskou“ přibývá

Roztroušená skleróza může propuknout v jakémkoli věku, i u náctiletých. Nejčastěji však v ordinacích končí lidé mezi 20. a 30. rokem věku a navíc mladých lidí s tímto onemocněním neustále přibývá.. „Ereska“ spadá do skupiny autoimunitních nemocí, při kterých imunitní systém poškozuje vlastní tělo. Obal vláken nervového systému ovlivňuje schopnost mozkových buněk komunikovat s míchou.

Nemoc přichází nenápadně – projevuje se brněním končetin, bolestmi oka, anebo zakopáváním a může končit upoutáním na invalidní vozík. Objevovat se mohou i potíže s řečí a pamětí. Jedná se o nevyléčitelné onemocnění, které ale mohou utlumit léky.

To uklidnilo i Kláru, protože při včasném záchytu nemoci a vhodné léčbě mohou být projevy nemoci minimální.

„Pacienti, kteří nemají akutní problémy, do diskuzí obvykle nepíší. S roztroušenou sklerózou se navíc pojí řada mýtů a předsudků a chvíli mi trvalo rozlišit, co mohu od své nemoci reálně očekávat,“ říká Klára.

Přestože nyní nemá žádné příznaky, musela nemoci přizpůsobit svůj život. V práci si zařídila volno, aby mohla jezdit pravidelně k lékaři do jiného města. Třikrát týdně si navíc píchá injekce s léky. I přes životní komplikace ale neztrácí pozitivitu. Radost jí také dělá práce učitelky v mateřské škole. Situaci ale zkomplikoval pandemie koronaviru. Ale Klára nezahálela. Ještě před diagnózou „eresky“ se věnovala dobrovolnické činnosti a pokračovala v ní i během pandemie

Medaile za 200 hodin dobrovolničení

Nejdříve šila Klára roušky a rozdávala je v supermarketech. Nakonec se rozhodla pomáhat lidem přímo. Pracovala v call centru, které pomáhalo seniorům, nosila jim i nákupy. Celkem odpracovala 200 hodin.

Za to začátkem července získala medaili Integrovaného záchranného systému z rukou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

Klára: Začínám vidět to, co je opravdu důležité

Největší formou terapie je pro mladou ženu psaní příběhů a povídek. S jednou, nazvanou Dívka, která se otáčela za sluncem, dokonce získala první místo literární soutěže Rozsviťme Českou republiku. Akce, kterou tradičně pořádá Nadační fond IMPULS, má za cíl podporu pacientů s roztroušenou sklerózou a jejich blízkých. „Stačí pouze být. Předem se nestrachovat z toho, jak složitý a těžký život bude, když vidíme všechny problémy, strasti a utrpení okolo nás. Dovolme si být konstantně šťastní a pomozme tomu, aby mohli být šťastní i lidé okolo nás. Pojďme do toho všichni společně,“ píše ve své povídce.

Zároveň o své nemoci v jedné povídce napsala: „Už mě netrápí těžkosti s opačným pohlavím a vlastně ani nechtěný beďar na prakticky nezamalovatelném místě, ani mastné vlasy v culíku, které se mi ráno prostě nechtělo (u)mýt. Začínám vidět to, co je opravdu důležité.“

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček   - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...