Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nenáviděné i milované čepice: Který typ je pro vás ten pravý? Otestujte se!

17. listopadu 2022 | 06:00

Jakmile se teploty přiblíží k bodu mrazu, choulíme se do péřových bund či huňatých kabátů a pod nimi ukrýváme ještě další vrstvy. Přijdeme si nejen mohutné jako sněhuláci, ale máme ke všemu i vrtošivé pocity, že nemáme co na sebe – vzhledem k opakovanému nošení našich zimních oblíbenců. Pokud jste dvakrát souhlasně pokývla, pokrývka hlavy je pro vás ideálním řešením.

Čepice vás totiž nejen zahřeje, ale rozzáří i váš zimní outfit. A jelikož je to jeden z nejlevnějších zimních kousků, můžete obměnit své looky hned několikrát! Jaké trendy ale vládnou mezi letošními pokrývkami hlavy?

K popularizaci čepic značně přispěla herečka Lily Collins, jež si zahrála klíčovou roli v módním seriálovém fenoménu Emily in Paris, jenž zažíval především předloni absolutní žně. Hrála milovnici módy, Američanku, která se ocitla v srdci samotné Paříže. Šatník seriálové Emily se pohybuje na křehké hranici mezi Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě a Blair Waldorf ze Superdrbny alias Gossip Girl.

Které trendy se vrací z 90. let?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Bucket hat rozděluje společnost na dva tábory

Vznikají tak barevný mix vzorů i textur, neotřelé až neslučující se kombinace, jež leckdy nefungují v intencích oddané adorace francouzského stylu. Není pak divu, že se pokrývky hlavy, konkrétně barety s puncem francouzského šarmu, staly jejím poznávacím znamením. Nejsou však jediné. Do hledáčku se dostal také bucket hat. Dva roky jsme se ptaly, zda máme vzít na milost tento „rybářský klobouk“, který si věrně pamatujeme z přelomu 90. let a nového tisíciletí, nebo na něj máme radši dočista zapomenout. Na tuto řečnickou otázku však máme konečně odpověď, a tedy: stojí za vyzkoušení! Z ryzího mikrotrendu totiž povýšil na docela obstojnou pokrývku hlavy, která oslovuje i letošní zimu!

Hřejivé pleteniny

Před pár lety jsme inklinovaly k čepicím typu beanie, které jsou typické svou spadlou zadní částí, a připomínají tak trpasličí čapku. Nyní jsme si však více oblíbily upnutější pleteniny s výraznou bambulí či bez ní s ohrnutým lemem. Některé dámy mají však s čepicemi problém, nesnesou elektrizující či rozdrbané vlasy, a tak volí pro ně příjemnější variantu – úpletové čelenky.

Zlatá dobrá baseballka 

Rafinovanost a neotřelý vzhled nenuceným způsobem vám pak dodá baseballová kšiltovka. Doplněk z 90. let, který se velmi nenápadnou cestou dostal na přední příčky módních trendů. Na výsluní jsou především kšiltovky v tlumených tónech, jako jsou černá či námořnická modř, či naopak v béžových a bílých odstínech. O vaši pozornost se však budou přít i výrazné saturované barvy, jako je zelená. Základem jsou tedy minimalismus, jednolitost barvy bez vzorů za doprovodu malého, jemného loga značky. A co si budeme povídat, dámy, nejedná se ryze jen o zdobnou funkci, nýbrž i o tu praktickou. Protože každá máme někdy svůj „bad hair day“, kdy nechceme neupravené vlasy ukazovat světu.

Čepici, která vám skvěle padne, vybírejte za nejvýhodnější ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Podívejte se do naší fotogalerie na ty nejlepší pokrývky hlavy z aktuálních kolekcí!

Jak ale poznat, který typ čepice je pro vás ten pravý? Řiďte se svým stylem, ale především dle svého obličeje.

#1 Oválný obličej

Jste-li majitelka tohoto tvaru obličeje, máte velké štěstí. Bude vám totiž slušet každý typ. Dejte si však pozor v případě, že máte příliš vysoké čelo. Nevolte tak vysoké klobouky, které by váš obličej ještě více protáhly. Zvolte nižší či je umístěte více do čela, to bude pak platit i u ostatních čepic.

#2 Kulatý obličej

Kulatý obličej je zapotřebí opticky protáhnout. Dosáhnete toho pomocí čepic s bambulí, vysokých klobouků nebo kapitánek. Vyvarujte se již výše zmíněných bucket hats nebo klobouků typu cloche.

#3 Srdcový či trojúhelníkový obličej

Ženy s tímto tvarem obličeje by měly zdůraznit střední část obličeje a vyvarovat se rozšíření čela jakožto asymetricky nejširší části obličeje. Nevolte tedy klobouky s příliš širokou krempou. Slušet vám naopak budou vysoké fedory posazené ke středu čela, taktéž stejně posazené úpletové čelenky, kapitánky, ale i čepice s bambulí.

#4 Čtvercový obličej

U hranatého tvaru je zapotřebí změkčit rysy tak, aby tváře vypadaly kulatější. Budou vám tedy slušet barety posazené lehce našikmo, pletené čepice s bambulí, ale především typ beanie. Pokud se nebojíte vystoupit z davu, vyzkoušet můžete také ultra trend v podobě kukly, kterou naleznete i pod označením balaclava. Skýtá totiž více možností nošení – můžete jí zakrýt hlavu i ústa, nosit ji jako samostatnou čepici nebo jako nákrčník. 

#5 Obdélníkový obličej

Abyste dosáhla méně protáhlého tvaru, zvolte bucket nebo cloche hat. Budou vám lichotit i huňaté beranice či klobouky s širokou krempou.

Autor: Žaneta Podlahová