Bezdomovectví a koronavirus – tyto dva pojmy spolu podle radní hl. m. Prahy Mileny Johnové (Praha Sobě) bohužel neodlučitelně souvisí. Z toho důvodu to letos magistrát bude mít těžší v rámci zajištění péče o lidi bez domova.

Minimálně 10 % lidí, kteří se ocitli na ulici v letošním roce, spojuje covid-19, v důsledku kterého přišli o práci a o bydlení,“ zmínila radní s tím, že osob bez přístřeší je v Praze kvůli tomu více než v uplynulých letech. „Jedná se i o nepřímé dopady, kdy nebyly vyplaceny dávky na bydlení -známe případy i měsíčních zpoždění. Dopad epidemie bude bohužel dlouhý,“ je si vědoma. Magistrát ale situaci nepodceňuje.

Lůžka i denní péče

Pro letošní rok Praha v rámci zimních opatření vyhradila celkem 500 lůžek pro osoby bez domova v noclehárnách. „Některá lůžka budou v celodenním režimu, což napomůže předcházení šíření koronaviru,“ vysvětlil Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha.

Neustále budeme monitorovat zdravotní stav lidí bez domova. Kdybychom identifikovali riziko nákazy covid, musíme hned konat. K dispozici máme i zařízení, kde budou moci přebývat lidé bez domova pro vystonání z nemoci covid-19,“ uvedl dále. „Disponujeme také vozem, který je určený pro převoz lidí bez domova.“ V rámci rozšíření letošních služeb se také po Praze budou pohybovat dvě terénní hlídky, a to jak přes den, tak i v noci.

Podle radní v Praze přibudou i nové noclehárny. „Zároveň letos budou fungovat i dvě ubytovny pro lidi, kteří potřebují ošetřovatelskou péči kvůli podlomenému zdraví v důsledku dlouhodobého pobytu na ulici,“ sdělila Johnová, která neopomněla dodat, že nevládní organizace budou zajišťovat i distribuci materiálu a potravin pro osoby bez přístřeší.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to tady vypadá Eva Fornálová

Převoz i testování

Velkým strašákem nejen bezdomovců, ale vůbec všech obyvatelů Prahy je bezesporu koronavirus. Přijatá opatření by měla podle Šimáčka minimalizovat riziko šíření nákazy napříč společností. „Chceme ochraňovat životy lidí bez domova, a zároveň také nedopustit, aby se, pokud by byli nakažení, dostávali do kontaktu s veřejností,“ vysvětlil.

V tom bude pomáhat společnost R-mosty, která se věnuje pomoci lidem v krizi, třeba těm bez přístřeší. „Máme na starost převážení osob bez domova mezi ubytovacími či zdravotnickými zařízeními. Všude tam, kde je to zapotřebí, a kde nelze použít tradiční způsob,“ vysvětlil ředitel společnosti Jakub Čihák princip sanitek, které budou převážet nakažené bezdomovce.

„Také jsme se zabývali myšlenkou, zda bychom nemohli pomoct s technikou odběrů a vyhodnocování testů na covid-19,“ uvedl na tiskové konferenci dále. „Díky našim spolupracovníkům máme nyní tým, který je schopný lidi i testovat v podmínkách ubytovacího zařízení i v sanitkách.“

Od zimy do jara

Program zimních opatření pro osoby bez přístřeší spustí hlavní město podle Johnové na začátku prosince. „ Potrvají tradičně někdy do konce března. Přesné datum se upravuje podle aktuálních klimatických podmínek,“ sdělila Johnová. Kupříkladu koncem letošního listopadu už se v Praze častěji v noci a nad ránem vyskytují mrazíky.

„Věřím, že jsme mysleli na vše, co bylo potřeba. Že jsme připraveni současnou situaci zvládnout. Jediné, co nám chybí, je koordinační role státu,“ postěžovala si radní na závěr. „Potřebujeme jednat koordinovaně, hlavně potřebujeme, aby se lidé na ulici vůbec nedostávali, ale bohužel kvůli covidu přišlo o práci i o přístřeší značné množství lidí. Na celorepublikové bázi bohužel není stejná nabídka pomoci pro takové lidi. Řeší si to po svém místní samosprávy. V tomto ohledu koordinační pomoc státu schází.“

Fotogalerie
90 fotografií