Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rabín tutlal vnukovu svatbu: Na oslavě bez roušek a rozestupů juchaly tisíce lidí

Autor: Darina Jíchová - 
24. listopadu 2020
13:27

Brooklynský rabín Aaron Teitelbaum si s opatřeními spojenými s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, při přípravě svatby svého vnuka starosti nedělal. V tajnosti se mu podařilo uspořádat oslavu, které se účastnily tisíce lidí bez roušek. V synagoze Yetev Lev si i přes přísné restrikce, které město přijalo, užívaly zástupy hostů, kteří se bavili, tančili, dupali a z plných plic zpívali na počest novomanželů, uvedl list The New York Post.

Teitelbaumův vnuk Yoel se oženil 8. listopadu, jeho dědeček a místní vrchní rabín mu zorganizoval svatbu, kterou se mu podařilo utajit před „hladovým tiskem a úřady“, uvádí článek v židovském deníku Der Blatt, který informoval o tajné velkolepé oslavě. „V uběhlých týdnech organizátoři svatby pracovali na tom, aby vše proběhlo co nejlépe. Všechny zprávy o svatbě se předávaly ústně, nic nebylo tištěné, ani pozvánky či oznámení,“ popsal deník.

Svatbu pro vnuka chystal i rabínův bratr

Do synagogy v Brooklynu se vejde 7 tisíc lidí a v den svatby podle novin „praskala ve švech“. Nebyla to jediná svatba v rodině vrchního rabína, jeho bratr Zalman, rovněž sloužící jako rabín, měl v říjnu ženit vnuka, město New York i stejnojmenný stát však požádaly o zrušení a přeložení události. I proto se Aaron Teitelbaum rozhodl vše plánovat v utajení.

„Dny před svatbou byly napjaté, nikdo nevěděl, zda se úřady o akci nedozvědí,“ dodal deník Der Blatt. Lidi ale nepřekvapilo, že synagoga v brooklynské části Williamsburg svolila k uspořádání svatby, která se může změnit v další ohnisko nákazy v New Yorku, kde už koronavirus zabil téměř 25 tisíc osob. Podle Newyorčanů je to jen další důkaz toho, že komunita satmarských chasidů nerespektuje opatření spojená s koronavirem.

Nápor koronaviru v New Yorku

Ironií podle novinářů listu The New York Post je, že satmarský lídr a předseda synagogy R'Mayer Zelig Rispler, který se sám opatřeními řídil a vybízel k tomu i další členy komunity, minulý měsíc ve věku 70 let koronaviru podlehl. Situace v New Yorku je opět kritická a nakažených i obětí přibývá, jak upozornil starosta města Bill de Blasio, guvernér státu New York Andrew Cuomo promluvil zase o druhé vlně koronaviru a vyzval ortodoxní židovské komunity, aby neporušovaly restrikce.

Svatba „jasně porušila“ veškerá koronavirová opatření, podle nich je sice možné pořádat vnitřní náboženské oslavy, ale za předpokladu, že v chrámu bude zaplněna kapacita jen do 50 procent, lidé budou mít roušku a budou dodržovat bezpečné rozestupy. Zatím není jasné, jaký postih hrozí synagoze a vrchnímu rabínovi.

Video se připravuje ...
Další videa