Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy v byznysu: Česko je na úrovni Ugandy, nejlepší prostředí mají podnikatelky v Izraeli

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2020
15:30

Nejlepší podmínky pro podnikání v roce 2020 mají ženy v Izraeli. Na druhém místě jsou Spojené státy americké, které byly loni první, následované Švýcarskem. ČR je na 45. místě mezi Ugandou a Nigérií. Vyplývá to z nové studie Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020, která porovnává podmínky pro podnikání žen v 58 zemích světa. Na 87 procent podnikatelek podle studie uvedlo, že pandemie covid-19 nepříznivě ovlivnila jejich podnikání.

Ukázkovým příkladem podpory žen v podnikání podle studie je Izrael, který skočil ze čtvrtého místa v roce 2019 na první místo v roce 2020. Cílem Izraele je přitom do dvou let zdvojnásobit počet žen na pozici podnikatelek. Za jeho prvním místem v žebříčku stojí podle Mastercard velká podpora malých a středních podniků, v čemž se letos vyšplhal na první místo proti 42. místu v loňském roce. Podobný skok zaznamenalo Švýcarsko.

Na vysokých příčkách indexu se umístily i země s obecně nižší životní úrovní, jako jsou například Malajsie (26), Botswana (31), Mexiko (34) či Uruguay (35).

V kritériu pokroku v ekonomickém a profesním postavení žen jako podnikatelek, lídrů a profesionálů ČR skončila na 49. místě. Co se týká dostupnosti znalostních a finančních prostředků, bylo Česko 41. U faktorů podporujících podnikání se ČR umístila na 29. místě.

„Krize vždy odhalí nedokonalosti systémů a covid se o to řádně postaral. Byli jsme svědky šokujících rozdílů mezi muži a ženami, kterým ženy v byznysu čelí. Ale na rozdíl od jiných ekonomických krizí dal covid vládám, které se na to dostatečně zaměřily, příležitost k uskutečnění pozitivních změn,“ uvedla výkonná viceprezidentka pro globální spotřebitelské produkty a finanční začlenění Mastercard Sue Kelseyová.

Pořadí zemí:  
1. Izrael
2. USA
3. Švýcarsko
4. Nový Zéland
5. Polsko
6. Velká Británie
7. Kanada
8. Švédsko
9. Austrálie
10. Španělsko
28. Německo
40. Rumunsko
45. ČR
58. Bangladéš

Zdroj: Mastercard

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi