Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš chtěl Senát zrušit, Schillerová mluvila o opoziční špíně. Oba tam jdou „škemrat“

Autor: Jakub Veinlich - 
24. listopadu 2020
05:10

Pro hnutí ANO není Senát žádnou baštou. V letošních volbách získalo nejsilnější vládní uskupení jen jedno křeslo. Celkem má pět senátorů. A zatímco v roce 2016 začal premiér a šéf ANO Andrej Babiš mluvit o zrušení Senátu, teď na něj i s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (za ANO) spoléhá při schvalování daňového balíčku, do kterého poslanci propašovali také výrazné zvýšení daňové slevy na poplatníka.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není,“ řekl premiér Právu v říjnu 2016 s tím, že by se zrušení Senátu nebránil.

I při letošních volbách zmiňoval Babiš, že „hnutí ANO moc Senát neumí“. Což se také při sečtení výsledků ukázalo. Za hnutí se do horní komory parlamentu dostal jen jediný jeho kandidát. Ondřej Feber na Karvinsku, někdejší člen US-DEU nebo Strany práv občanů Zemanovci.

Video  Shoda: Schillerová s Hamáčkem se dohodli na zrušení superhrubé mzdy. O variantě rozhodne koalice.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Teď se aleBabišovi Senát hodí. Premiér bude ve středu jednat s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS), aby horní komora vypustila z daňového balíčku růst slevy na poplatníka. Daňová sleva přitom měla být podle Pirátů alternativou Babišova návrhu na zrušení superhrubé mzdy a sazbu daně z příjmu ve výši 15 procent, který byl schválen především díky ANO, ODS a SPD. Slevu na poplatníka, která se má zvýšit oproti letošnímu roku o 9200 na 32 125 protlačili Sněmovnou Piráti ještě s hlasy ODS, SPD, ČSSD, lidovců a TOP 09. Babiš kvůli tomu poslal Vystrčilovi dopis.

„Půjdeme jednat, budeme přesvědčovat Senát a hlavně ODS,“ nechal se slyšet Babiš. Právě ODS má spolu s TOP 09 v Senátu nesilnější klub - hlásí se k němu 27 senátorů.

Přetahovaná bude v horní komoře především s hnutím STAN. To má o tři senátory méně. A Sněmovnou schválený balíček považuje za nezodpovědný krok. „Hnutí ANO společně s podporou SPD a ODS vede zemi v příštím roce k deficitu téměř 500 miliard korun,“ kritizovali změnu v daních, které nejsou ani zanešené v rozpočtu na příští rok, Starostové.

S Babišem půjde i Schillerová

A v Senátu se chce přimlouvat také ministryně financí Alena Schillerová. Ani ona ale nebude mít v Senátu na růžích ustláno. Řada senátorů totiž má v živé paměti ještě její výrok: „Je to senátní a opoziční špína.“ To když ve Sněmovně citovala údajného občana při projednávání žaloby na prezidenta Miloše Zemana, ke kterému má Schillerová velmi blízko. S hlavou státu si tyká.

To, co Schillerová nestihla ohlídat ve Sněmovně, teď bude chtít napravit právě po senátorkách a senátorech. „Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmu, je podle mého názoru chyba. Mít obojí prostě není možné. Požádám proto Senát, aby návrh upravil a zvýšení slevy vypustil,“ napsala ministryně v sobotu dopoledne na svůj twitter.

„Jsme domluveni, že se s panem premiérem sejdeme a že u toho bude také ministryně financí, předpokládám, že se toho zúčastní také předsedové senátních klubů,“ potvrdil schůzku s Babišem a Schillerovou Blesk Zprávám předseda Senátu Miloš Vystrčil. Přesný termín ale zatím prozradit nechtěl. Domluvenou schůzku potvrdil Blesk Zprávám také premiér Babiš.

A přesvědčovat půjde do Senátu také vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Právě on přitom podával coby poslanec svůj návrh na zrušení superhrubé mzdy. „Rád představím náš koncept zrušení superhrubé mzdy a nárůstu slevy na poplatníka bez devastujících dopadů na státní, krajské a obecní rozpočty,“ reagoval na twitteru Hamáček. Většina ve Sněmovně ale schválila návrh poslance Babiše.

Hlasovat o daňovém balíčku by se mohlo v Senátu podle jeho šéfa Miloše Vystrčila 16. nebo 17. prosince.

„Senátoři jsou nemile překvapeni jednak výší toho deficitu, který daňový balíček zvyšuje. Těch zhruba 130 miliard je opravdu velká částka. A druhá věc, která senátorům vadí, že v balíčku nejsou žádné kompenzace pro obce a kraje,“ dodal Vystrčil pro Blesk Zprávy, který si zároveň myslí, že Senát z balíčku nevyškrtne slevu na poplatníka.

Video  Andrej Babiš s Alenou Schillerovou na Národní třídě  - ČTK
Video se připravuje ...

monhtik ( 24. listopadu 2020 12:50 )

Babiš nejde škemrat, ale vysvětlit. A pak kdyby již byl senát zrušen je skoro pozdě. Je to jen 81 tučných koryt a u nich sedí 81 vyžirků, kteří se klidně a bez uzardění nechají živit z našich daní.

PPP150W ( 24. listopadu 2020 12:27 )

Věci o kterých píšete mohl Babiš "narovnat již v r. 2015, podruhé pak v r. 2018. Ani jednou to neudělal, protože to jednou smetla ze stolu koalice vedená ANO a podruhé on sám s argumentem, že by to udělalo díru 75mld do rozpočtu. To, s čím tam jdou nyní, je něco zcela jiného, takže se příště pokuste svým příspěvkem držet meritu věci a netahejte do toho něco, co s tím nesouvisí.

panda82 ( 24. listopadu 2020 11:19 )

no tak se nechejte vydírat, bude mít tajwanec na další výlet

panda82 ( 24. listopadu 2020 11:16 )

Oni nejdou škemrat jen jim vysvětlit jak nás Kalousek oblbnul a okradl superhrubou mzdou, zdanil nám sociální a zdravotní pojištění 15%, soukromníkům odebral částky za socku a zdr. poj. z nákladů, zařadil do nezdanitelných částek, teď jak to Babiš chce narovnat, tak musí jít prosit Senát, no to je b o r d e l, tajwanec to nepochopí, ještě ani nezdůvodnil co ten jeho výlet přinesl do ekonomiky , no tak ať lid platí, bude na další výlet

villon ( 24. listopadu 2020 08:54 )

A co noví poradce Primula? Osmdesát litrů měsíčně jenom u Bureše, poradcovské úvazky má i u ex-pravdoch_ankaře Blatného atd. Ale to jsou jen drobné ve srovnání s tim co nakradl na státních kšeftech v vakcínama. Teď v tom bude díky Burešovy dál pokračovat.
Největší pijavice daňovích poplatníků je banda zlodějů kolem Agrofertu. Udělali si z naší České země zlatý důl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa