Obrovský zájem zaznamenali knihovníci v Hlučíně na Opavsku. „Už přes víkend nás lidé zastavovali na ulici a ptali se na to, kdy otevřeme okénko. Došly nám desítky e-mailových objednávek. Neustále zvoní telefony,“ řekla vedoucí hlučínské knihovny Lucie Kostková.

Lidé jsou podle ní po víc než měsíčním uzavření knihoven na knihy natěšení. „Hlavně starší lidé, kteří na knížkách visí. Nemohli se dočkat. Máme ale objednávky i z dětského oddělení,“ řekla.

Velký zájem zaznamenala i ředitelka Městské knihovny Ostrava Miroslava Sabelová. „Zájem je ale průběžný, snažíme se výdej dávkovat, aby se sám tady lidé nemačkali,“ řekla. Objednávky přijímají knihovnice elektronicky a pak lidem dávají vědět, kdy se pro připravené knihy mají zastavit. „Už jsme si to vyzkoušeli na jaře. Nyní jen pouštíme klienty do chodeb, aby nemuseli stát v zimě venku,“ řekla ředitelka.

Vědci mají smůlu

Naopak uzavřená je stále Moravskoslezská vědecká knihovna. „Ve vědecké knihovně není okénko v provozu, vedení se tak rozhodlo,“ řekla mluvčí instituce Marcela Stehlíková. Dodala, že knihovna čeká na další vlnu uvolnění vládních opatření. „Předpokládáme, že příští týden už budou moci být knihovny v omezeném rozsahu otevřeny,“ řekla.

Potřeby čtenářů je ale v nejnutnějších případech knihovna schopna uspokojit. „Týká se to hlavně studentů, kteří potřebují zdroje pro své práce. Tak abychom je neblokovali, dokážeme jim vyhovět. Knihy nachystat a předat tak, aby nedocházelo ke kontaktu,“ uvedla.

Zájemci mohou využívat možnost zapůjčení elektronických publikací. „U těch nám množství objednávek vzrostlo o 200 procent,“ podotkla.

VIDEO: Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví.

Video
Video se připravuje ...

Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný Blesk Zprávy / ČTK