Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Trump po prohře v Georgii žádá o druhé přepočítání hlasů. Vyhrál jsem, tvrdí znovu

Aktualizováno -
22. listopadu 2020
10:05
Autor: ČTK, simao - 
22. listopadu 2020
09:13

Dál tvrdí, že vyhrál. Na tom se nic nezměnilo. Prezident USA Donald Trump přitom po ručním přepočtení hlasů neuspěl ani v Georgii. Jenže... Trump nyní požaduje přepočíst hlasy znovu. Vedle toho neuspěl jeho tým s další žalobou pro změnu v Pensylvánii, kterou soudce odmítl se slovy, že šlo o slátaninu, podobnou Frankensteinovu monstru.

„Velké farmaceutické firmy daly miliony dolarů na negativní reklamní spoty proti mně během voleb, které jsem mimochodem vyhrál. Zjistěte si to, měl jsem skoro 74 milionů hlasů,“ řekl Trump před americkými novináři.

Problémy s koronavirem mimochodem řeší nyní opět i ve své rodině, nakazil se totiž jeho syn Donald junior.

Trump volební prohru dál neuznává a požádal o nové přepočítání hlasů z prezidentských voleb ve státě Georgia. První přepočet potvrdil, že v Georgii vyhrál Trumpův soupeř Joe Biden.

Nové počítání v Gerogii?

Trump dál bez důkazů tvrdí, že prezidentské volby konané 3. listopadu byly poznamenány rozsáhlými podvody.

Biden podle původních výsledků vedl nad Trumpem v Georgii asi o 14.000 hlasů, tedy o méně než půl procentního bodu, místní úřady proto nařídily audit, s nímž se pojí ruční přepočet odevzdaných hlasů. Po přezkumu se Bidenův náskok snížil na zhruba 12.670 hlasů, na vítězi se ale nic nezměnilo.

V pátek potvrdil státní tajemník Georgie, republikán Brad Raffensperger, že Biden vyhrál v Georgii nad Trumpem o 0,25 procentního bodu.

Po dokončení ručního přepočtu hlasovacích lístků měla ale kampaň poraženého možnost požádat o další přepočet, který je již strojový. Na předložení této žádosti měl Trump čas do úterních 17:00 místního času (23:00 SEČ). V sobotu jeho tým poslal státnímu tajemníkovi dopis, v němž požádal o nový přepočet.

„Chceme zajistit, aby byl započítán každý hlas a aby tak byly dodrženy všechny zákony státu Georgia a americká ústava. Prezident Trump a jeho kampaň nadále trvají na poctivém přepočtu hlasů v Georgii, který musí zahrnovat srovnání podpisů a další záruky,“ uvedl Trumpův tým.

Státní tajemník Raffensperger v sobotu večer řekl svému zástupci, aby oficiálně upozornil jednotlivé volební okrsky, aby se připravily na nový přepočet. „Tento proces bude ostře sledován. Musíte proto jednotlivým okrskům zdůraznit, jak důležitá je transparentnost a přesnost tohoto procesu,“ uvedl Raffensperger v instrukcích svému poradci.

Soudce: Žaloba slátaná jak Frankensteinovo monstrum

Trumpův tým si vedle toho připsal další soudní porážku. Soudce v Pensylvánii zamítl žalobu týmu Trumpa žádající zablokování uzavření výsledků prezidentských voleb v tomto americkém státě.

Soudce Matthew Brann zamítl žalobu Trumpovy kampaně v Pensylvánii s tím, že soudu byly předloženy jen slabé právní argumenty a spekulativní obvinění. Podle Branna byla žaloba „nahodile slátaná, podobně jako Frankensteinovo monstrum“.

Trumpova kampaň, která si stěžovala na nesrovnalosti při volbách, v reakci uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá. Jde o další ze série zamítnutých žalob Trumpovy kampaně, která se snaží zvrátit výsledek voleb.

Trumpův právník Rudy Giuliani k rozhodnutí pensylvánského soudce řekl, že je zklamaný, a uvedl, že se proti verdiktu odvolá ve zrychleném řízení k odvolacímu soudu ve Filadelfii. Výsledky hlasování by měly pensylvánské úřady uzavřít už v pondělí.

Podle CNN jde už o třicátou podobnou žalobu, kterou soudy Trumpovi a jeho spojencům zamítly, či kterou jeho právníci sami stáhli.

V Pensylvánii vyhrál podle médií Biden asi o 80.000 hlasů, výhrou získal za tento stát 20 volitelů. Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232; ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

frantacizek ( 22. listopadu 2020 18:24 )

jedině ho odtamtud vykouřit a jak vyběhne, rychle vyměnit zámky

frantacizek ( 22. listopadu 2020 18:21 )

mě by zajímalo, jak tohohle falešného blonďáka z toho Bílého domu dostanete, na to se rád kouknu v přímém přenosu

Covid_19 ( 22. listopadu 2020 16:07 )

Trumpův právník se mu roztekl, tak se snažil , když si někdo tak barví vlasy, potom nemá čas na práci

Pohybovenadany ( 22. listopadu 2020 10:49 )

Blesku , maš něco o Tereze v Pákistánu ? Nebo je už v Hradišťu?

Zobrazit celou diskusi