Rozloučení v krematoriu v pražských Strašnicích poznamenala protiepidemická opatření. Kvůli nim většina smutečních hostů z řad kamarádů a kolegů z armády nebo dobrovolných hasičů průběh ceremoniálu poslouchala z reproduktoru na nádvoří před obřadní síní. Uvnitř bylo jen 15 nejbližších.

Za ně nad rakví promluvil smuteční řečník. „Milovaná dcero, postavila jsi před své rodiče nelehký úkol – poslední rozloučení s vlastním dítětem. Tvůj život náhle ukončila nešťastná událost. Přestože trval krátce, byl velmi bohatý a pestrý,“ tlumočil slova Míšiných rodičů.

Během obřadu promluvila také Míšina spolužačka nebo Petr Kobylák, starosta sboru dobrovolných hasičů z pražského Braníku, jehož byla členem. Ceremonii provázel přelet letounu CASA, zazněla Yesterday od Beatles nebo Touha od Daniela Landy. Na závěr během známých not české hymny čestná stráž na počest Míši vystřelila salvu a po té hasiči rozezvučeli sirény svých vozů.

Výjimečná kamarádka

Milovala lidi a to z ní vyzařovalo. Svou pohotovostí dokázala navodit příjemnou atmosféru a zbavit stresu. Byla naprosto výjimečná. Pro nás byla vzorem a inspirací. Lidi, jako byla Míša, poznáte jednou za život. Není klišé, když lidé řeknou, že je čest, že ji znali, protože takových kamarádů máte skutečně jenom pár,“ řekl Blesku po obřadu Petr Kobylák, starosta sboru dobrovolných hasičů z pražského Braníku.

Zemřela ve vrtulníku

Michaela Tichá má smutné prvenství, stala se první českou vojákyní, která zemřela na zahraniční misi. Během zásobovacího letu na Sinajském poloostrově se 12. listopadu kvůli technické závadě zřítil vrtulník. Z posádky přežil jen jeden Američan, který byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, zemřelo šest jeho krajanů a česká rotmistryně. In memoriam byla povýšena do hodnosti štábní praporčice, od prezidenta Zemana by se příští rok měla dočkat medaile Za statečnost.

Víte, že…

Přenos z obřadu vysílali také vojákům na misi na Sinaj, aby se mohli s bývalou kolegyní rozloučit.

Video
Video se připravuje ...

Armádní speciál přepravil ostatky Michaely Tiché do vlasti, 13. listopadu 2020. CNC / Veronika Foltová

Fotogalerie
95 fotografií