Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Stovka nakažených babiček a dědečků bez lékařské péče? Pražský domov řekl, co se tam dělo

Autor: red - 
19. listopadu 2020
13:06

Velkou pozornost vzbudilo v posledních dnech dění v domově pro seniory Elišky Purkyňové v Praze 6. V sobotu tam totiž kvůli velkému počtu klientů nakažených covidem přijel pomoci tzv. létající záchranný tým pražských záchranářů, šest klientů domova převezl do nemocnice. Záchranáři uvedli, že dle jejich informací do domova odmítla přijít smluvní lékařka, to domov následně popřel. Ředitelka domova, který spravuje pražský magistrát, Eva Kalhousová, teď den po dni popsala, co se v domově dělo.

Pozornost se k domovu v Thákurově ulici obrátila tento týden poté, co záchranáři uvedli, že v něm v sobotu zasahovali. „Šest osob jsme transportovali do nemocnic speciálním vozem Fénix vzhledem k nízkému okysličení krve, významným nálezům při poslechu dechu a srdečnímu selhávání. Symptomy onemocnění covid-19 vykazuje většina seniorů ubytovaných v zařízení v Thákurově ulici. O to více alarmující je, že v posledních dvou týdnech nebyla těmto kriticky ohroženým pacientům poskytována žádná lékařská péče,“ uvedl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

To, že by smluvní lékařka, jež byla před zásahem záchranářů v domově naposledy 4. listopadu, péči odmítla, vzápětí vyvrátila ředitelka domova Eva Kalhousová. Záchranáři se to podle jejich mluvčí Jany Poštové dozvěděli na místě od vedení domova, zřejmě však došlo k nedorozumění. „Někdo ze záchranky se ptal personálu, kde je paní doktorka, a někdo řekl, že tam vůbec není a nebyla tam 14 dní, takže z toho vzniklo to nedorozumění. Není to tak, že by odmítla přijít,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy zástupkyně ředitelky Alena Pakostová. Domov podle ředitelky Kalhousové poskytuje nepřetržitou pečovatelskou a ošetřovatelskou službu, smluvní lékařka do zařízení dochází jednou týdně ve středu.

Většina nakažených

Ředitelka domova, který své služby poskytuje ve dvou objektech - v Thákurově a Cvičebné ulici, na jeho stránkách zveřejnila, co se v zařízení v uplynulých 14 dnech dělo. Podle ní měla 5. listopadu pozitivní test na covid sestřička, která pracuje na pozici úsekové sestry ve 2. patře. „Následovala domácí karanténa všech jejích kolegů, se kterými byla v kontaktu vyhodnoceném jako nebezpečný,“ uvedla Kalhousová. O dva dny později prokázal test koronavirus také u vrchní sestry, jež pracuje v objektu v Thákurově ulici.

Ve středu 11. listopadu pak výsledky celoplošného testování prokázaly nákazu celkem u 87 klientů a 29 zaměstnanců. „Ihned jsme se spojili s hygienou, nastavili přísná karanténní opatření,“ popsala s tím, že ještě týž den před budovou proběhla schůzka mezi specialistkou pražského integrovaného systému, zástupci domova, magistrátu i starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09), kde přítomní o celé situaci diskutovali a probírali možnosti pomoci.

Nepřišla do práce

O den později podle Kalhousové začali v domově pomáhat první dobrovolníci Českého červeného kříže, v pátek pak začali v Thákurově pracovat čtyři zaměstnanci z objektu ve Cvičebné ulici. „Ředitelka oslovila po konzultaci s magistrátem Létající krizový tým, aby přijeli zhodnotit zdravotní stav všech klientů. Lékař létajícího krizového týmu byl v telefonickém spojení s hlavní sestrou a ujistil ji, že situace je zvládnutelná, nicméně navrhl k hospitalizaci šest klientů s počínajícími příznaky covidu,“ píše domov na stránkách.

V pondělí 16. listopadu bylo hospitalizováno celkem 15 lidí. Tentýž den bylo znovu otestováno 28 dosud negativních klientů, u 10 z nich ukázaly PCR testy pozitivní výsledek. „Ostatní pozitivně testovaní v předchozím termínu jsou stále v karanténě do 20. 11. 2020,“ dodala ředitelka s tím, že v úterý přibyly další čtyři hospitalizace a ve středu 18. listopadu proběhla velká vizita smluvní lékařky, tedy skutečně po 14 dnech od poslední návštěvy.  

V inkriminovaných 14 dnech paní doktorka skutečně nepřišla ve středu 11. 11. 2020 do práce, ale byla to předem nahlášená nepřítomnost, kdy se zdravotnickým personálem vykomunikovala vše potřebné a předepsala medikaci a recepty,“ uvedla Kalhousová.

 

Situací v domově se zabývá magistrát. „Snažíme se zjistit, zda a proč tomu nešlo předejít. V žádném jiném domově pro seniory, zřizovaném hlavním městem, se takový problém nevyskytl. Všechny jiné krizové situace, jako například náhlý výpadek personálu, se vždy podařilo velmi rychle pokrýt,“ sdělila radní Milena Johnová (Praha Sobě) už v pondělí.

verka1 ( 19. listopadu 2020 16:47 )

TV o tomto případu nemluví.

krapotkin ( 19. listopadu 2020 14:57 )

Kdyby mi chtěl někdo strkat špejli do mozku, tak mu rozbiju úsměv, vyrazím oko a kopnu do koulí. Felčaři bojte se

dostojevskij ( 19. listopadu 2020 14:15 )

Je to pořád dokola.
Prosím, ví někdo, co dělají řádové sestry a bratři??? Chtěli majetky, to je bylo dost slyšet, ale dnes, kdy je jejich služeb potřeba o nich není ani zmínka!!! Pomáhají hasiči, studenti, dobrovolníci, konečně i vojáci ( na jaře odmítli!!!).
nezávidím klientům v DD. Měli je rozdělit, rozvést do lázní, penzionů. Udělat jim pohodu!!! Zatím je nechali ve velkých kolektivech, kde se nákaza šíří rychle a ještě je budou co týden testovat (šťourat v nose). Chudáci. Už v lednu BIS informovala, že Asiaté skupují roušky, hygienické potřeby a ve velkém vyváží do Asie!!!! Již to byl poplach!! Co dělo na jaře víme, co se děje dne je běs!!!!
Prostě Kocourkov!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa