„Jsme v šoku, že po dlouhé nemoci zemřel László Benkö, zakladatel kapely Omega. Milióny fanoušků a obdivovatelů truchlí nad rozhodující postavou maďarské rockové hudby doma i v zahraničí. Slova jsou marná, ticho je bolestivé, jsme šokováni, když vzpomínáme na jeho celoživotní dílo, hudbu a jeho láskyplný úsměv. László Benkö s námi zůstane navždy,“ stojí na facebookovém profilu kapely, která skon svého lídra oznámila.

 Historie skupiny se datuje od začátku šedesátých let, kdy se 23. září 1962 uskutečnil její první koncert v klubu na Technické univerzitě v Budapešti. Sestava János Kóbor - zpěvák a kytarista, István Varsányi - baskytara, András Kovacsics - kytara, Pétér Lang - saxofon, Tamás Künsztler - bicí a László Benkö - klávesy se okamžitě prosadila na špici maďarské scény.

V uvolněné atmosféře šedesátých let se maďarská obdoba českého Olympiku těšila zájmu milovníků rockové hudby. Jako výjimka ve východním bloku se Omega prosadila i v západní Evropě. Důkazem je cena, kterou kapela získala v roce 1970 na hudebním festivalu ve španělském letovisku Palma de Mallorca. V té době vznikl hit Gyongyhajú lány, který v české verzi zpívá Aleš Brichta s názvem Dívka s perlami ve vlasech, proslavili ho také němečtí Scorpions jako White dove.

Omega se v sedmdesátých letech díky spolupráci s německým producentem Peterem Haukem uchytila i na německém trhu. Kóbor a spol. koncertovali několikrát i v bývalém Československu, kde se ale potýkali s nepřízní normalizačního režimu. To se změnilo po revoluci, kdy začala kapela koncertovat v Česku poměrně pravidelně, naposledy před rokem v Třinci.

Nejoblíbenějším místem je pro Omegu budapešťský Kisstadion, kde se koná každoročně koncert legend maďarského rocku. Omega je v Maďarsku modlou, například v roce 1994 navštívilo její koncert na Népstadionu 70 000 diváků.